ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άσραφ Γάνι θα είναι ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν

Ο Άσραφ Γάνι θα είναι ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν

Έπειτα από τρεις μήνες έντονης αμφισβήτησης από τον Αμπντουλάχ Αμπνουλάχ, σήμερα, Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τα οριστικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Αφγανιστάν, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Άσραφ Γάνι, να χρίζεται πρόεδρος και επίσημα.


Ο Γάνι είναι πανεπιστημιακός οικονομολόγος και σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά από το Αφγανιστάν έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τον Αμπντουλάχ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει ανάμεσά τους από το δεύτερο εκλογικό γύρο, όταν και σημειώθηκε τεράστια νοθεία. Αυτό είχε συμβεί στις 14 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής Αχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και δήλωσε ότι η έρευνα του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, βάσει της επίσημης τελικής καταμέτρησης των ψήφων, η επιτροπή είχε καθήκον να κηρύξει νικητή.

«Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν κηρύσσει τον δρα 'Ασραφ Γάνι Αχμαντ νικητή των προεδρικών εκλογών και πρόεδρο του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Νουριστάνι χωρίς να αναφέρει τελικά ποσοστά της καταμέτρησης των ψήφων.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Άκαρπες οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αφγανιστάν:Οι Αμπντουλάχ και Γάνι προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο εκλογών