ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI παρακολουθεί Αμερικανούς οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ

Το FBI παρακολουθεί Αμερικανούς οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ

Περίπου 100 Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχουν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας φόβους ότι οι εν λόγω μαχητές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από το ταξίδι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, δεν αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών που έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτιμάται πως περίπου 100 Αμερικανοί είχαν προσπαθήσει να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ αυτών και το ΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό αυτόν, ένας αξιωματούχος εξήγησε: «Περιλαμβάνει όσους έχουν φύγει, όσους προσπάθησαν να πάνε, ορισμένους που έχουν επιστρέψει – αυτούς το FBI τους παρακολουθεί».

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνολικά περίπου 15.000 άτομα από 80 χώρες – μεταξύ αυτών και 2.000 Ευρωπαίοι- έχουν προσπαθήσει ή έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Συρία και το Ιράκ για να συμμετάσχουν στον αγώνα των εξτρεμιστικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα πρόκειται να κάνει έκκληση για διεθνή υποστήριξη με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλουν οι ξένοι μαχητές, οι οποίοι έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ ή άλλες ομάδες και προσπαθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη μία απόφαση που απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποτρέπουν τη στρατολόγηση και τα ταξίδια με σκοπό την ένταξη σε εξτρεμιστικές ομάδες. Αργότερα το φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος θα οργανώσει μία σύνοδο κορυφής με στόχο την ανάπτυξη τρόπων για την αντιμετώπιση της στρατολόγησης εξτρεμιστών.

Ρoή Ειδήσεων