ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις στην Ουκρανία από τον Πούτιν

Προειδοποιήσεις στην Ουκρανία από τον Πούτιν

H Μόσχα θα περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε ζωτικής σημασίας ρωσικές αγορές εάν το Κίεβο εφαρμόσει οποιοδήποτε σκέλος μιας εμπορικής συμφωνίας που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τον Πέτρο Ποροσένκο.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ακόμα και να υπάρξει αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας με στόχο την προετοιμασία για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας ή συμφωνίας σύνδεσης, όπως είναι πιο γνωστή, το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει μια άμεση απάντηση της Μόσχας.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι συστημικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης, που θα λαμβάνουν υπόψη το πλήρες εύρος των κινδύνων για τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας-Ουκρανίας και ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας, θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε την υπάρχουσα εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα της Ουκρανίας» έγραψε ο Πούτιν στην επιστολή, με ημερομηνία 17η Σεπτεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη λήψη αντιμέτρων, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει ένα διάταγμα που περιορίζει την πρόσβαση των Ουκρανών εξαγωγέων στη Ρωσία.

Η ενδεχόμενη αύξηση των ρωσικών δασμών θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για την Ουκρανία, που εξάγει κυρίως χάλυβα, άνθρακα, χημικά και σιτηρά στη Ρωσία, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ροή Ειδήσεων