ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: «Ενωμένη όσο ποτέ στη μάχη κατά των τρομοκρατών»

Ε.Ε.: «Ενωμένη όσο ποτέ στη μάχη κατά των τρομοκρατών»

Η βάρβαρη δολοφονία του Γάλλου ομήρου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «περισσότερο από ποτέ ενωμένη» στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Η βάρβαρη δολοφονία του Γάλλου πολίτη Ερβέ Γκουρντέλ αποτελεί μία προσβολή στις αξίες και στα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως» τόνισε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες «για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων».

«Αυτό το στυγερό έγκλημα είναι μια νέα απόδειξη της αποφασιστικότητας των οργανώσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη στρατηγική του τρόμου» υπογραμμίζει η ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει περισσότερο από ποτέ ενωμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα».

Στη Γαλλία ο αποκεφαλισμός του Γάλλου ομήρου από τους μαχητές της οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στους πολίτες και τους εκπροσώπους της πολιτικής τάξης.

«Τρόμος μπροστά στη βαρβαρότητα. Όλη η χώρα προσφέρει την υποστήριξή της στην οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ. Η Γαλλία δεν θα υποκύψει ποτέ», έγραψε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Πρόκειται για ένα εθνικό πένθος» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Νίκαιας (νότος) Κριστιάν Εστροσί (του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος UMP) φίλος του θύματος, του ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ και της οικογένειάς του.

«Η Γαλλία έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα καθώς της στέρησαν ένα από τα παιδιά της» προσέθεσε ο ίδιος.

Για την Ελίζαμπεθ Γκιγκού (του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος), την πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, «πρόκειται για μια εθνική τραγωδία».

«Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι δολοφόνοι», τόνισε.

«Το σύνολο της χώρας συμμετέχει σε αυτό το πένθος με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, είναι όσο ποτέ ενωμένο» έκρινε ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Δεξιάς UMP, ο Λικ Σατέλ.

Από την πλευρά ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί αξίωσε «από τις γαλλικές αρχές αυτό το έγκλημα να μη μείνει ατιμώρητο».