ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Μήνυμα στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της τζιχάντ

ΟΗΕ: Μήνυμα στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της τζιχάντ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξίωσε από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να καταστήσουν ποινικώς κολάσιμο αδίκημα για τους υπηκόους τους το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, να στρατολογούν άλλους προς αυτό ή να χρηματοδοτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια κίνηση η οποία οφείλεται κυρίως στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνεδρίασή του, στην οποία προέδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα του προεδρεύει στο ΣΑ του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα, υιοθετήθηκε ομόφωνα μια Απόφαση το κείμενο της οποίας κατήρτισε η Ουάσινγκτον και η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλουν» τη στρατολόγηση καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

Η Απόφαση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δράση του ΙΚ και του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, του Μετώπου αλ Νόσρα. Περίπου 12.000 μαχητές από 70 και πλέον χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, υπολογίζουν ειδικοί.

Η Απόφαση αυτή ελήφθη βάσει του Άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα 193 κράτη-μέλη του και δίνει την εξουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ελέγχει την εφαρμογή της και σε διαφορετική περίπτωση να την επιβάλει, μέσω οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διά της ισχύος.

Η απόφαση στοχοθετεί γενικά μαχητές που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνει πάντως την εντολή χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ομπάμα οικοδομεί έναν διεθνή συνασπισμό με στόχο «να καταστραφεί» το ΙΚ, μια οργάνωση που έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ και έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον υπηκόων διαφόρων κρατών. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ηγούνται της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών στο ιρακινό και το συριακό έδαφος.

Ο Ομπάμα είπε νωρίτερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπογραμμίσει την ευθύνη των κρατών να αντιμετωπίζουν τους βίαιους εξτρεμιστές. «Αλλά οι αποφάσεις πρέπει να ακολουθούνται από απτές δεσμεύσεις, ώστε να λογοδοτούμε όταν αποτυγχάνουμε», τόνισε. «Την επόμενη χρονιά πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα στέρεα βήματα που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες στις χώρες μας», πρόσθεσε.

Η Απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός πως «οι ξένοι τρομοκράτες αυξάνουν την ένταση και τη διάρκεια των συγκρούσεων και τις καθιστούν όλο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ επίσης μπορεί να εγείρουν σοβαρές απειλές για τις χώρες από όπου προέρχονται, τις χώρες από όπου περνούν και τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν».