ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Δύση από τη δράση των τζιχαντιστών

Συναγερμός στη Δύση από τη δράση των τζιχαντιστών

Σε συναγερμό βρίσκονται ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλα κράτη της Δύσης από τη δράση των τζιχαντιστών έπειτα από τον νέο αποκεφαλισμό, αυτή τη φορά Γάλλου πολίτη στην Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αξίωσε την Τετάρτη από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να καταστήσουν ποινικώς κολάσιμο αδίκημα για τους υπηκόους τους το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, να στρατολογούν άλλους προς αυτό ή να χρηματοδοτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια κίνηση η οποία οφείλεται κυρίως στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνεδρίασή του, στην οποία προέδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα του προεδρεύει στο ΣΑ του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα, υιοθετήθηκε ομόφωνα η Απόφαση το κείμενο της οποίας κατήρτισε η Ουάσιγκτον και η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλλουν» τη στρατολόγηση καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

Η απόφαση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην δράση του ΙΚ και του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, του Μετώπου αλ Νόσρα. Περίπου 12.000 μαχητές από 70 και πλέον χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, υπολογίζουν ειδικοί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει του Άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα 193 κράτη-μέλη του και δίνει την εξουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ελέγχει την εφαρμογή της και σε διαφορετική περίπτωση να την επιβάλει, μέσω οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διά της ισχύος.

Η απόφαση στοχοθετεί γενικά μαχητές που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνει πάντως την εντολή χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ομπάμα οικοδομεί έναν διεθνή συνασπισμό με στόχο «να καταστραφεί» το ΙΚ, μια οργάνωση που έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ και έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον υπηκόων διαφόρων κρατών. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ηγούνται της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών στο ιρακινό και το συριακό έδαφος.

Σοκ από το νέο αποκεφαλισμό

Ο άτυχος οδηγός ορειβασίας από τη Νις, ο 55χρονος Εβρέ Γκουρντέλ, απήχθη την περασμένη Κυριακή (21/9) κάνοντας πεζοπορία σε ορεινή περιοχή της Αλγερίας, ενώ πίσω από τον αποκεφαλισμό του βρίσκεται η Jund al-Khilafa, μια ομάδα Αλγερινών τζιχαντιστών που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Οι Αρχές της Γαλλίας επιβεβαίωσαν μάλιστα την αυθεντικότητα του βίντεο, το οποίο τιτλοφορείται «Αιματηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γαλλίας».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (23/9), οι εξτρεμιστές «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» είχαν απειλήσει ότι θα εκτελέσουν τον Γκουρντέλ, εάν η Γαλλία δεν τερμάτιζε «σε διάστημα 24 ωρών» τις αεροπορικές επιδρομές της στο Ιράκ. Ένα τελεσίγραφο που απέρριψε χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

cxzvxvb

To βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ιστοτόπους τζιχαντιστών, ξεκινά με πλάνα του Ολάντ, από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Στη συνέχεια, εμφανίζεται ο Γάλλος όμηρος, πεσμένος στα γόνατα με τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη, ενώ τον περιστοιχίζουν 4 οπλισμένοι μασκοφόροι. O ένας από αυτούς διαβάζει ακολούθως ένα μήνυμα στα γαλλικά, στο οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των «εγκληματιών σταυροφόρων από τη Γαλλία» εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μαλί και κυρίως στο Ιράκ.

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος - στα αραβικά - οι απαγωγείς ρίχνουν τον όμηρο στο έδαφος και τον αποκεφαλίζουν.

Μπαράκ Ομπάμα: «Δίκτυο θανάτου το Ισλαμικό Κράτος»

Ο Ομπάμα είπε νωρίτερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπογραμμίσει την ευθύνη των κρατών να αντιμετωπίζουν τους βίαιους εξτρεμιστές. «Αλλά οι αποφάσεις πρέπει να ακολουθούνται από απτές δεσμεύσεις, ώστε να λογοδοτούμε όταν αποτυγχάνουμε», τόνισε. «Την επόμενη χρονιά πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα στέρεα βήματα που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες στις χώρες μας», πρόσθεσε.

Η Απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός πως «οι ξένοι τρομοκράτες αυξάνουν την ένταση και τη διάρκεια των συγκρούσεων και τις καθιστούν όλο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ επίσης μπορεί να εγείρουν σοβαρές απειλές για τις χώρες από όπου προέρχονται, τις χώρες από όπου περνούν και τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν».

Απειλή για την Ευρώπη οι ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Εν τω μεταξύ ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα αντιτρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ προέβη στην εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα, φοβούμενη ότι θα επισκιαστεί από την πιο αδίστακτη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενδέχεται να προσπαθήσει να αποδείξει την ισχύ της εξαπολύοντας επιθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Με τη διεθνή κοινότητα να είναι επικεντρωμένη στην προέλαση του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, ο Ζιλ ντε Κερσόβ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ της οργάνωσης αυτής και της Αλ Κάιντα, η οποία έχει αποκηρύξει το ΙΚ καθώς το θεωρεί πολύ βάρβαρο.
«Είναι πιθανό η Αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι η οργάνωση είναι ακόμη ισχυρή, ότι εξακολουθεί να είναι στο παιχνίδι», είπε ο ντε Κερσόβ μιλώντας σε μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιοι μαχητές της Αλ Κάιντα μετακινήθηκαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη Συρία, όπου δημιούργησαν την ομάδα Χορασάν. Σημείωσε επίσης ότι φαίνεται πως η ομάδα αυτή σχεδίαζε να στρατολογήσει Ευρωπαίους που είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν και να τους πείσει να χρησιμοποιήσει τα διαβατήριά τους για να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι περισσότεροι από 3.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται στη Συρία, έχουν ταξιδέψει εκεί ή σκοπεύουν να πάνε για να πολεμήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να φέρουν τη βία πίσω στην Ευρώπη όταν επιστρέψουν.

Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, μόλις «ολοκληρωθεί» η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία.

«Το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν προς το παρόν γιατί θέλουν να στείλουν μήνυμα στο PKK ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε.

Καταδικάζει η Ε.Ε. τη δολοφονία του Γάλλου πολίτη
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξει ςη Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε α τη «βάρβαρη δολοφονία» του Γάλλου ομήρου στην Αλγερία, ενώ υπογράμμισε ότι είναι «περισσότερο από ποτέ ενωμένη» στο να προσφέρει στήριξη στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Η βάρβαρη δολοφονία του Γάλλου πολίτη Ερβέ Γκουρντέλ αποτελεί μία προσβολή στις αξίες και στα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως» τόνισε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες «για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων».

Στον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου τον οποίο είχαν συλλάβει στην Αλγερία προχώρησαν τζιχαντιστές οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτό το στυγερό έγκλημα είναι μια νέα απόδειξη της αποφασιστικότητας των οργανώσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη στρατηγική του τρόμου» υπογραμμίζει η Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει περισσότερο από ποτέ ενωμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα».

Σοκαρισμένη η Γαλλία
Στη Γαλλία ο αποκεφαλισμός του Γάλλου ομήρου από τους μαχητές της οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στους πολίτες και τους εκπροσώπους της πολιτικής τάξης.

Η Γαλλία «περνά μια δοκιμασία» όμως «δεν θα υποκύψει ποτέ στον εκβιασμό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Ερβέ Γκουρντέλ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί».

«Η μάχη την οποία πρέπει να διεξάγει η διεθνής κοινότητα εναντίον της τρομοκρατίας δεν γνωρίζει σύνορα», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία είναι πλήρως δεσμευμένη σε αυτή τη μάχη».

Σημειώνεται ότι το Παρίσι συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ, όμως αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο και στη Συρία.

«Εμείς υποστηρίζουμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση, τη θεωρούμε μοναδικό νόμιμο συνομιλητή. Στο θέμα αυτό δεν θα συμβιβαστούμε», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι είναι «συνένοχη» των τζιχαντιστών και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να βρεθεί «μια πολιτική λύση» στη Συρία.

Ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος
«Τρόμος μπροστά στη βαρβαρότητα. Όλη η χώρα προσφέρει την υποστήριξή της στην οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ. Η Γαλλία δεν θα υποκύψει ποτέ», έγραψε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Πρόκειται για ένα εθνικό πένθος» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Νίκαιας (νότος) Κριστιάν Εστροσί (του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος UMP) φίλος του θύματος, του ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ και της οικογένειάς του.

«Η Γαλλία έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα καθώς της στέρησαν ένα από τα παιδιά της» προσέθεσε ο ίδιος.

Για την Ελίζαμπεθ Γκιγκού (του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος), την πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, «πρόκειται για μια εθνική τραγωδία».

«Πρέπει να αντισταθούμε. Είναι δολοφόνοι», τόνισε.

«Το σύνολο της χώρας συμμετέχει σε αυτό το πένθος με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, είναι όσο ποτέ ενωμένο» έκρινε ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Δεξιάς UMP, ο Λικ Σατέλ.

Από την πλευρά ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί αξίωσε «από τις γαλλικές αρχές αυτό το έγκλημα να μη μείνει ατιμώρητο».

Διαβάστε επίσης:

Χτύπησαν τα «λεφτά» του Ισλαμικού Κράτους στις νέες αεροπορικές επιδρομές

Ε.Ε.: «Ενωμένη όσο ποτέ στη μάχη κατά των τρομοκρατών»

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον Γάλλο όμηρο! (pics+vid)