ΚΟΣΜΟΣ

Τimes: Προετοιμάζονται για πόλεμο οι βάσεις Ακρωτηρίου

Τimes: Προετοιμάζονται για πόλεμο οι βάσεις Ακρωτηρίου

Σε κατάσταση «προετοιμασίας για πόλεμο» είναι η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Όπως σημειώνεται, η βάση είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός για τους Βρετανούς στρατιώτες που μετακινούνται προς και από το Αφγανιστάν και έχει χρησιμοποιηθεί για αποστολές παρακολούθησης πάνω από το Ιράκ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων.

Αναφέρεται ότι έως τώρα οι Κύπριοι ήταν επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση της βάσης για επιθέσεις εναντίον αραβικών κρατών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος μοιάζει να έχει αλλάξει τη στάση τους.

Ανώτερος Κύπριος αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα: «Είμαστε 100% έτοιμοι στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεν υπάρχει αμφιθυμία από την πλευρά μας για το τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να το κάνουμε, σε συνεργασία με την ΕΕ, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Είμαστε στην ίδια στρατηγική βάρκα με τους εταίρους μας στην ΕΕ».

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε στο Λονδίνο η έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων για την Παρασκευή, ώστε να εξεταστεί ο ρόλος της Βρετανίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές έγκριση της συμμετοχής της χώρας στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, όχι όμως και στη Συρία.

Οι Times προσθέτουν ότι η βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται ως ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», με περίπου 2.500 Βρετανούς στρατιώτες και πολίτες να βρίσκονται στην περιοχή ανά πάσα στιγμή.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι περισσότεροι Κύπριοι θεωρούν τις βρετανικές βάσεις ως αποικιακό αναχρονισμό, με ελάχιστες πάντως εντάσεις, καθώς οι βάσεις έχουν γίνει πλέον «μέρος της οικοσκευής» στο νησί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στη Δύση από τη δράση των τζιχαντιστών