ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Αναστήθηκαν θύματα του ιού στη Λιβερία! (pics)

Έμπολα: Αναστήθηκαν θύματα του ιού στη Λιβερία! (pics)

Τρόμο και πανικό στους ντόπιους, σε κοινότητα της Λιβερίας, έχει προκαλέσει η ανάσταση δύο γυναικών που υπέκυψαν στη χειρότερη επιδημία Έμπολα στην Ιστορία!

Σύμφωνα με τους κατοίκους δύο διαφορετικών χωριών της κοινότητας Nimba County, οι Dorris Quoi και Ma Kebeh, οι οποίες διανύουν την 4η και την 6η δεκαετία της ζωής τους αντίστοιχα, επέστρεψαν από τον άλλο… κόσμο, λίγο πριν ταφούν - αφού πέθαναν από Έμπολα - και πλέον κυκλοφορούν ανάμεσά τους!

Την ανάσταση μάλιστα διέδωσε και η τοπική εφημερίδα, σκορπώντας ανησυχία (και όχι απαραίτητα μόνο στην περιοχή)!

Ομπάμα: Ανεπαρκείς οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εκτίμησε από τη Νέα Υόρκη ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι πολύ περιορισμένες και πολύ αργές, ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Σημειώνονται πρόοδοι και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως θέλω να είμαστε ξεκάθαροι: δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα, δεν κάνουμε αρκετά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ για την επιδημία.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι η απάντηση σε μια επιδημία τέτοιου εύρους πρέπει να είναι ταυτόχρονα άμεση και συνεχής», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η αναχαίτισή της «είναι προς όφελος όλου του κόσμου».

«Η αναχαίτιση της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι μια προτεραιότητα για τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στους αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί κυρίως στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μονάδων θεραπείας.

«Διαδραματίζουμε το ρόλο μας, συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες. Όμως αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», κατέληξε.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Γουινέας Άλφα Κοντέ, της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ και της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα, οι χώρες των οποίων έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη να τους βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουν.

Ο Κοντέ ανέφερε ότι χρειάζονται «έκτακτα και άμεσα μέτρα» για να αναχαιτιστεί ο ιός Έμπολα.

Η Τζόνσον-Σίρλιφ επεσήμανε, από την πλευρά της, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση των υποδομών της, εξαιτίας της χειρότερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει η Λιβερία. «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι πάνω από 100.000 πολίτες θα πεθάνουν από την επιδημία», υπογράμμισε.

Ο Κορόμα δήλωσε επίσης ότι «οι διεθνείς και οι εθνικές αντιδράσεις είναι ανεπαρκείς», ενώ χαρακτήρισε τον Έμπολα «ασθένεια χειρότερη από την τρομοκρατία».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε εξάλλου ότι διπλασιάζει από τα 230 στα 400 εκατομμύρια δολάρια την προσφορά της προς τις χώρες της δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Τζιμ Γιονγκ Κιμ, εξαιτίας των «ανησυχητικών αποδείξεων» εξάπλωσης της επιδημίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να προσφέρει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ στη δυτική Αφρική για τον ίδιο σκοπό, όπως δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεβάζοντας σε 180 εκατομμύρια ευρώ τη συνολική της συνεισφορά στη μάχη κατά της επιδημίας.

Διαβάστε ακόμα:

«Οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις σε Παρίσι και ΗΠΑ»

Τζιχαντιστές βασάνισαν και σκότωσαν γνωστή δικηγόρο

Βρετανός τινάζεται κάθε φορά που ακούει θόρυβο! (vid+pics)

Τζιχαντιστές απειλούν Γερμανούς ομήρους στις Φιλιππίνες (pic)

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον Γάλλο όμηρο! (pics+vid)

Ρoή Ειδήσεων