ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ζήτησε από τον Μπαρόζο αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

Πούτιν: Ζήτησε από τον Μπαρόζο αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

Επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας να επανεξετάσουν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι ωστόσο που η ΕΕ απέκλεισε «από τη στιγμή που δεν το ζητάει το Κίεβο».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο έλαβε μια επιστολή του προέδρου Πούτιν σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης», δήλωσε η εκπρόσωπός του Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Από την πλευρά της, η ΕΕ «δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ' αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Όμως η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της».

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία είναι διμερής και οποιαδήποτε τροποποίηση δεν θα μπορούσε να επέλθει παρά μόνον ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών που την υπογράφουν», κατέστησε σαφές.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Πούτιν εγείρει «συστημικά προβλήματα» που απορρέουν σύμφωνα με τον ίδιο από τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο Ρώσος ηγέτης ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα» αν η ΕΕ και η Ουκρανία δε σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της.

Ο Μπαρόζο «θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είχε δικαιολογήσει αυτή τη χειρονομία επικαλούμενη την ανάγκη να ενισχυθούν οι κατευναστικές κινήσεις στην Ουκρανία.

Έκτοτε όμως η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει νέες παραχωρήσεις, υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή πηγή. «Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί η Ρωσία να αποφασίζει για την Ουκρανία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμα:

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο