ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 15 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος

Υεμένη: 15 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος

Ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη στην Υεμένη μπροστά από νοσοκομείο το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση από το σιιτικό μουσουλμανικό κίνημα Χούτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η επίθεση έλαβε χώρα στην πόλη Ματζάρ στην περιοχή Μααρίμπ, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε στο όχημα.

Μαχητές του κινήματος κατέλαβαν στις 21 Σεπτεμβρίου τη Σάναα, πρωτεύουσα της χώρας, μετά από 4 ημέρες μαχών με στρατιώτες πιστούς στο σουνιτικό μουσουλμανικό κόμμα Ισλάχ.

Έκτοτε αρνούνται να παραδώσουν την πρωτεύουσα, παρά τη συμφωνία που είχαν υπογράψει με τον πρόεδρο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί ώστε να ενταχθούν στην κυβέρνηση.

«Δεκάδες είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες από την πλευρά των Χούτι, σε μία επίθεση που διεξήγαγε η (οργάνωση) Ανσάρ αλ-Σαρία, χρησιμοποιώντας ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην περιοχή Μααρίμπ», ανακοίνωσε η μαχητική ομάδα, η οποία αποτελεί παρακλάδι της αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν το νοσοκομείο αλ-Τζάφρα, το οποίο έχει μετατραπεί σε βάση των Χούτι και χρησιμοποιείται ως κέντρο των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι εξαιτίας της επίθεσης, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν.

Η Ανσάρ αλ-Σαρία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων στην Υεμένη, η οποία αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η οργάνωση θεωρεί τους σιίτες ως αιρετικούς, ενώ έχει στρέψει το μένος της στους Χούτις αφότου αυτοί κατέλαβαν την πόλη Σάναα.

Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε παρόμοια επίθεση εναντίον Χούτις σε οχυρό τους στην επαρχία Σάαμπα, με αποτέλεσμα πολλοί να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Κυριακή, ότι η κατάσταση στην Υεμένη αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και δήλωσε ότι η συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης είχε ναυαγήσει εξαιτίας της απροθυμίας των Χούτις «να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα».

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: 5χρονος βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης!