ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ένας κλόουν και ένα πρώην ποδοσφαιριστής στο κοινοβούλιο

Βραζιλία: Ένας κλόουν και ένα πρώην ποδοσφαιριστής στο κοινοβούλιο

Οι Βραζιλιάνοι επανεξέλεξαν θριαμβευτικά τον "Τιριρίκα" ("Γκρινιάρης") κατά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα κι έτσι ο διάσημος κλόουν, ο οποίος εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ψήφους--δεύτερος υποψήφιος σε ψήφους--θα τους εκπροσωπήσει στο Κογκρέσο, ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι.


Ο Φρανσίσκου Εβεράρντο Ολιβέιρα Σίλβα, ευρύτερα γνωστός ως Τιριρίκα, εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 με την έδρα του Σάο Πάολο, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους απ΄όλους τους συνυποψηφίους του, έχοντας ως σλόγκαν του κατά την προεκλογική του εκστρατεία το "Δεν μπορεί να πάει χειρότερα".

Μέχρι τότε ήταν αναλφάβητος κι έτσι χρειάστηκε να μάθει να...γράφει το όνομά του για να αναλάβει το νέο του αξίωμα.

Στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, δεν μίλησε ποτέ ενώπιον του Σώματος, αλλά είχε τις περισσότερες παρουσίες στο Κογκρέσο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Η επιτυχία του προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, αλλά και μία σειρά από πρωτότυπες υποψηφιότητες, καθώς στη Βραζιλία οι υποψήφιοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα με όποιο όνομα επιθυμούν.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι υποψηφιότητες αντανακλούν την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τα σκάνδαλα διαφθοράς και το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής.

Ένας ακόμη διάσημος που εξελέγη χθες στη Βραζιλία είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρομάριο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Γερουσία με την έδρα του Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς συγκέντρωσε το 63,4%.

Ο 48χρονος πρώην ποδοσφαιριστής--ο οποίος αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντιάλ το 1994 και ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα--είχε καλύτερες επιδόσεις από τον αντίπαλό του τού Δημοκρατικού Κόμματος Σεζάρ Μάια, ο οποίος με καταμετρημένο το 90% των ψήφων έλαβε το 20,5%.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2010, ο Ρομάριο εξελέγη βουλευτής στο Κογκρέσο με τους Σοσιαλιστές.

Δριμύς επικριτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η χώρα του νωρίτερα φέτος, ο Ρομάριο κατήγγειλε τη διαφθορά επικαλούμενος το υπερβολικό κόστος κατασκευής πολυτελών νέων σταδίων, ενώ χαρακτήρισε διεφθαρμένη και την Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Βραζιλίας (CBF).

Στις χθεσινές εκλογές, δεν κατάφερε ωστόσο να εκλεγεί ο υποψήφιος για μία έδρα στην πολιτεία της Αμαζόνας, ο "Οσάμα μπιν Λάντεν", αφού συνελήφθη για παραβίαση του εκλογικού κανονισμού.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1, έγραψε ότι ο υποψήφιος, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μανοέλ Νούνες ντε Ασίς, μοίραζε δωρεάν μπουκαλάκια νερού, στους ψηφοφόρους σε εκλογικό τμήμα του Κουαρεντάο, στη συνοικία Σιντάντε Νόβα της πρωτεύουσας της Αμαζόνας, της Μανάους, όπου ψήφισαν 20.000 άνθρωποι.

"Ο υποψήφιος φορούσε αραβικού τύπου ενδυμασία έξω από το εκλογικό τμήμα σε σχολείο του Κουαρεντάο και δήθεν πούλαγε νερό, αλλά ουσιαστικά έκανε ψηφοθηρία", ανέφερε στην ιστοσελίδα δικαστική πηγή.

Ο Ασίς εγγράφτηκε στις εκλογικές αρχές με το ψευδώνυμο μπιν Λάντεν, που αναφέρεται στον ηγέτη της αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε στο Πακιστάν το 2011 από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ο βραζιλιάνικος νόμος απαγορεύει την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας την ημέρα των εκλογών.
Στς χθεσινές εκλογές, μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν πέντε Μπαράκ Ομπάμα, τρεις Οσάμα μπιν Λάντεν, ένας Ιησούς, μία Wonder Woman, ένας Πράκτορας 007, ένας Ράμπο, ένας Πρόσωπο Χάμπουργκερ αλλά και πέντε ακόμη Τιριρίκα υποψήφιοι σε άλλες πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Ρούσεφ και Νέβες θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών