ΚΟΣΜΟΣ

Πλησιάζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα οι τζιχαντιστές (pics+videos)

Πλησιάζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα οι τζιχαντιστές (pics+videos)

Αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού έπληξαν σήμερα το πρωί θέσεις των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιο-δυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκεται στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Παρά τις νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκταθεί σήμερα στον δυτικό και τον νότιο τομέα της πόλης Κομπάνι, μία ημέρα μετά την κατάληψη από το ΙΚ τριών συνοικιών του ανατολικού τομέα της κουρδικής συνοριακής πόλης, όπου οι τζιχαντιστές έχουν υψώσει τη σημαία της οργάνωσής τους.

Η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων δήλωσε ότι η κουρδική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει σε κτίριο του κέντρου της πόλης.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστής που βρίσκεται στην περιοχή είχαν αναφέρει ότι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης Κομπάνι, της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων και τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύκτας, συνοδευόμενες από τον ήχο των όλμων.

Τοπικός αξιωματούχος της τουρκικής πόλης Σούρουτζ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 700 άνθρωποι διέσχισαν τη νύκτα τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, τόσο άμαχοι, όσο και μαχητές των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας.

Μεταξύ των μαχητών που κατέφυγαν στο τουρκικό έδαφος, 47 τραυματίες, ενώ και επτά σοροί κούρδων μαχητών μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Πέντε κούρδοι μαχητές νεκροί σε μάχες με τους τζιχαντιστές

Πέντε κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίθεσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην στρατηγικής σημασίας πόλη Τζαλάλα στο ανατολικό Ιράκ, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. «Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε αρκετές αμυντικές θέσεις των πεσμεργκά (οι κούρδοι μαχητές) περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Τζαλάλα» είπε ένας ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των πεσμεργκά. «Πέντε πεσμεργκά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Ένας ακόμη στρατιωτικός διοικητής των κούρδων ανταρτών επιβεβαίωσε την επίθεση των τζιχαντιστών και το θάνατο των πέντε κούρδων μαχητών ενώ ανέφερε ότι οι ισλαμιστές επιχειρούν να προχωρήσουν περαιτέρω στην κουρδική επικράτεια, αλλά παραμένουν μακριά από την πόλη Χαναγκίν, που είναι περίπου είκοσι χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων.

«Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να κινηθεί προς την Χαναγκίν συγκεντρώνοντας πολλούς μαχητές στην πόλη Τζαλάλα» δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα. Η πόλη Χαναγκίν που είναι υπό κουρδικό έλεγχο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ιράν και σε ένα δρόμο ανάμεσα στη Βαγδάτη και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

Η πόλη Τζαλάλα που είναι σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ανακτήθηκε από τους πεσμεργκά μετά από σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές στις 11 Αυγούστου.

Διαδηλώσεις για το Κομπάνι

Δεκάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής εισέβαλαν τη Δευτέρα το βράδυ στο κτίριο όπου στεγάζεται το ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της κουρδικής ένωσης. Η εισβολή των κούρδων διαδηλωτών έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που επιτίθενται και κατέχουν μεγάλα τμήματα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής ένωσης είπε ότι οι διαδηλωτές έκαναν μια ειρηνική διαμαρτυρία για να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση στην πόλη Κομπάνι όπου «γίνεται μια γενοκτονία». Περίπου 100 κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία απλώνοντας στο πάτωμα πανό ένα από τα οποία έγραφε «Σταματήστε το Κομπάνι».

Διαβάστε επίσης: Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει πλέον τα 3/4 της πόλης Κομπάνι