ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Δεν θα προχωρήσουμε σε πόλεμο με την Ινδία

Πακιστάν: Δεν θα προχωρήσουμε σε πόλεμο με την Ινδία

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν εξετάζει καν την επιλογή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με την Ινδία, πρόσθεσε όμως ότι θα αντιδράσει με «όλη της τη δύναμη» σε οποιαδήποτε πρόκληση στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.


Οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και οι μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες της Ινδίας και του Πακιστάν σταμάτησαν σήμερα κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών στα Ιμαλάια, στο Κασμίρ, που χαρακτηρίστηκαν οι χειρότερες ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Πακιστάν «τόνισε το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι ενήμερες η μια για τις ικανότητες της άλλης. Ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ο οποίος προέδρευσε της συνεδρίασής της.

«Είναι κοινή ευθύνη της ηγεσίας των δύο χωρών να αποκλιμακώσουν αμέσως την κατάσταση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η επιτροπή εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να αντιδράσει σε οιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνική κυριαρχίας του Πακιστάν με όλη της την δύναμη. Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας ότι είναι πλήρως προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια στα σύνορά μας».

Από την πλευρά της Ινδίας όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαγέντ Ακμπαρουντίν δήλωσε σήμερα ότι είναι ευθύνη του Πακιστάν να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση στα σύνορα, ενώ διεμήνυσε πως η χώρα του θα απαντήσει «καταλλήλως» στο Ισλαμαμπάντ.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο Φάρατζ θέλει να απαγορεύσει την είσοδο σε μετανάστες με AIDS