ΚΟΣΜΟΣ

‘Εμπολα: O τρόμος εξαπλώνεται, νέα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισπανία

‘Εμπολα: O τρόμος εξαπλώνεται, νέα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισπανία

Με τρόμο και κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Δεν είναι μόνο οι 4.033 νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (εκφράζοντας φόβους για βαρύτερο… φόρο καθώς δεν είναι δυνατό να καταγραφούν όλα τα τραγικά περιστατικά), αλλά και η ταχύτητα της μετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί όχι μόνο «χτύπησε την πόρτα» της Δύσης αφού έπληξε την Αφρική, αλλά μπήκε και μέσα!

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί μάλιστα πως τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ ο ειδικός συντονιστής του οργανισμού για τον Έμπολα, Ντέβιντ Ναμπάρο, κατέστησε σαφές πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες…

«Θα είναι απίθανο να θέσουμε υπό έλεγχο την ασθένεια και ο κόσμος θα πρέπει να ζει με τον Έμπολα για πάντα», προειδοποιεί ο Ναμπάρο, κάνοντας παράλληλα έκκληση για μαζική κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έθεσε σε καραντίνα 41 μέλη του προσωπικού του στη Λιβερία, μία από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, αφού εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του ιού στις τάξεις της αποστολής του οργανισμού, σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τέθηκαν υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο Λα Πας Κάρολος Γ’ και μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού, αλλά ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με την Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει νοσήσει. Μετά από αυτήν την εξέλιξη έτσι, 17 συνολικά άτομα έχουν εισαχθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της Μαδρίτης για προληπτικούς λόγους…

Προς το παρόν πάντως, το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Ισπανία είναι αυτό της νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο, η κατάσταση της οποίας παραμένει κρίσιμη, αν και βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό από νοσοκομειακή πηγή, η 44χρονη «έχει τις αισθήσεις της και μιλάει κατά διαστήματα, όταν αισθάνεται καλά», ενώ της χορηγήθηκε μία δόση του πειραματικού φαρμάκου Zmapp.

Αποδοκιμασίες κατά του Ραχόι από νοσηλευτές στη Μαδρίτη

fdsgsh

Δύσκολες χαρακτήρισε ο Μαριάνο Ραχόι τις στιγμές που περνά η Ισπανία με αφορμή τη μόλυνση της νοσοκόμας, υποσχέθηκε ωστόσο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του Έμπολα.

Κάτι που δε φαίνεται πάντως να έπεισε το προσωπικό του νοσοκομείου Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, όπου νοσηλεύεται η 44χρονη Μαρία Ρομέρος Ράμος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί από καταγγελίες τόσο των συνδικάτων, όσο και της αντιπολίτευσης για ανεπαρκές σύστημα υγείας, μία ομάδα εργαζομένων τον αποδοκίμασε, πετώντας του νοσηλευτικά γάντια.

Ύποπτο κρούσμα στο Μπρούκλιν

fsdgh

Εν τω μεταξύ, πανικό έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα νέο ύποπτο κρούσμα, μετά το θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσεβλήθη με Έμπολα στο Τέξας.

Ένας 14χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν με ύποπτα συμπτώματα του θανατηφόρου ιού, μετά από ταξίδι του στο Σουδάν. Εκεί, σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες πληροφορίες, ο έφηβος - ο οποίος εισήχθη σε κλινική - είπε ψέματα για την κατάστασή του, προκειμένου να του επιτραπεί το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Και μπορεί να τέθηκε σε καραντίνα αφού κατέρρευσε στην οικία του, ωστόσο αρχικά βρισκόταν σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου Brookdale, με κλειστή απλά την πόρτα, χωρίς την παραμικρή σήμανση ή ειδοποίηση.

Πλέον, οι αρμόδιες Αρχές εξετάζουν πόσα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 14χρονος, πρέπει να τεθούν επίσης σε καραντίνα, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, συγκάλεσε θορυβημένος έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μην επιτραπεί η εξάπλωση του ιού.

«Συνήθως λένε ότι έχουν γρίπη ή ότι δε νιώθουν καλά. Εμφανιζόμαστε εμείς, φταρνίζονται πάνω μας και εμείς μεταφέρουμε την ασθένεια στις οικογένειές μας. Το επόμενο στάδιο είναι η επιδημία», τόνισε πηγή των υπηρεσιών υγείας που δε θέλησε να κατονομαστεί, καταγγέλλοντας την έλλειψη ενημέρωσης για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων…

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Κόλλησαν την Ισπανίδα νοσοκόμα με το… ζόρι! (pics)

Viva Las Vegas με πανικό λόγω Έμπολα!

Συναγερμός για τον φονικό ιό του Έμπολα και στην Ελλάδα

Λιβερία: Κρατά τους δημοσιογράφους μακριά από τους ασθενείς με Έμπολα

Έμπολα - Ισπανία: Συγκλονιστικές καταγγελίες του γιατρού που περιέθαλψε τη νοσοκόμα!