ΚΟΣΜΟΣ

Όσκαρ Πιστόριους: Η δίκη που δίχασε κοινό και δικαστήριο

Όσκαρ Πιστόριους: Η δίκη που δίχασε κοινό και δικαστήριο

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή του δικαστηρίου για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ

Ο ντροπιασμένος αστέρας της Νότιας Αφρικής, παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, επιστρέφει αύριο στη δικαστική αίθουσα, έξι μήνες μετά την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 μέσα στο διαμέρισμα του, προκειμένου να ακούσει την ποινή του.

Μετά από μία δίκη που κράτησε μισό χρόνο και καθήλωσε εκατομμύρια θαυμαστών του Πιστόριους, οι γνώμες διίστανται για το τελικό αποτέλεσμα.

Μία μη στερητική της ελευθερίας του ποινή, είναι πιθανό να προκαλέσει τη δημόσια οργή τροφοδοτώντας μία αντίληψη μεταξύ των μαύρων Νοτιοαφρικανών και των λευκών, 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, ότι οι πλούσιοι λευκοί απολαμβάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη.

Ο δικαστής της υπόθεσης, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η κατήγοροι, απέτυχαν να πείσουν το κοινό ότι ο Πιστόριους γνώριζε ότι ο «εισβολέας» στο σπίτι του, ήταν η Ρίβα. Ένας ένοχος ανθρωποκτονίας από αμέλεια μπορεί να καταδικαστεί στη Νότια Αφρική από 15 χρόνια φυλάκισης με αναστολή της ποινής εώς και μόνο να παρέχει κοινωνική υπηρεσία.

Οι Times της Νότιας Αφρικής κυκλοφόρησαν την Παρασκευή ένα πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Ο Όσκαρ δε θα πάει φυλακή» ενώ αντίθετα μία εφημερίδα του Γιοχάνεσμπουργκ έγραφε ότι θα τιμωρηθεί με 10 χρόνια φυλάκισης αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αύριο αναμένεται να κριθεί το μέλλον ενός διάσημου Ολυμπιονίκη. Ή μήπως έχει ήδη κριθεί;

Διαβάστε επίσης: Πιστόριους: Τηλεφώνησε στην πρώην του λίγο πριν σκοτώσει τη Ρίβα