ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές κοντά στα σύνορά των δύο χωρών επιβεβαίωσε η ουκρανική κυβέρνηση, κατηγορώντας ωστόσο τη Μόσχα πως εξακολουθεί να επιτρέπει σε μαχητές να περνούν τα ουκρανικά σύνορα.

«Οι μονάδες του στρατού που στάθμευαν σε στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων αποσύρθηκαν και διαλύθηκαν», δήλωσε στο Κίεβο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Λισένκο. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προειδοποίησε όμως ότι η Ρωσία συνεχίζει να εκπαιδεύει και να στέλνει μαχητές στην Ουκρανία μέσω των συνοριακών περασμάτων όπου ουσιαστικά το Κίεβο δεν έχει κανέναν έλεγχο. Ο Λουσένκο μάλιστα δήλωσε ότι ένας στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε μάχες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Δεν είναι σαφές πάντως πόσοι Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή κοντά στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 17.000 Ρώσους στρατιωτικούς να αποτραβηχτούν πίσω από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου βρίσκονταν συμμετέχοντας σε ασκήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση Πούτιν ως «κίνηση προς την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης στην Ουκρανία», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα είχε κάνει και στο παρελθόν υποσχέσεις, τις οποίες όμως δεν τήρησε.

«Αν αυτή η ανακοίνωση και η σημαντική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα λάβει πράγματι χώρα, αυτό θα είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Αλλά δυστυχώς γνωρίζουμε εκ πείρας ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις, πριν από σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, που η Ρωσία έχει κάνει ανακοινώσεις, οι οποίες στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν ή τηρήθηκαν εν μέρει. Οι πράξεις και μόνο είναι αυτές που μετράνε», συμπλήρωσε με νόημα ο Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλα βήματα, ώστε να ανταποκριθούν στους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα λόγοι επανεξέτασης των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται τέλος να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ασίας και Ευρώπης στο Μιλάνο την 16η και 17η Οκτωβρίου. Θα έχουν επίσης συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η Νορβηγίδα γιατρός