ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Παλαιστινίων

Ισραήλ: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Παλαιστινίων

Συγκρούσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστίνιους διαδηλωτές που επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση Εβραίων επισκεπτών στον χώρο του ιερού τεμένους Αλ Άκσα, σημειώθηκαν την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν στη περιοχή διότι έλαβαν πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές θα επιχειρούσαν να εμποδίσουν τις επισκέψεις Εβραίων στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους.

«Ήταν μια πρωτοβουλία της αστυνομίας για την πρόληψη ταραχών» είπε ο Ρόζενφελντ, προσθέτοντας ότι κατά τις ταραχές συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Ο Ομάρα Κισουάνι, ο διευθυντής του τεμένους Αλ Άκσα, δήλωσε ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να καταστείλει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέφυγαν στο εσωτερικό του.

«Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τα δακρυγόνα μέσα στο τζαμί» είπε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Υπάρχουν 14 τραυματίες από τις πλαστικές σφαίρες ενώ ένας ακόμη άνθρωπος αισθάνθηκε αδιαθεσία από την εισπνοή δακρυγόνων» συμπλήρωσε. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι βομβίδες κρότου εξερράγησαν μέσα στο τέμενος, που είναι ιερός τόπος του Ισλάμ, και καταστράφηκαν αρκετοί παλαιοί πολυέλαιοι.

Η σημερινή ένταση στο σύμπλεγμα του τεμένους Αλ Άκσα είναι σαφής απόδειξη των διαφορών των δυο θρησκευτικών κοινοτήτων σχετικά με την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία είναι ο τρίτος ιερότερος τόπους του Ισλάμ, αλλά και πολύ σεβαστός από τους Εβραίους. Στο εσωτερικό του συγκροτήματος –οι Μουσουλμάνοι το αποκαλούν Ιερό Άσυλο και οι Εβραίοι το Όρος του Ναού– βρισκόταν ιουδαϊκός ναός ο οποίος καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των ταραχών καθώς οι ορθόδοξοι Εβραίοι πιέζουν για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο σύμπλεγμα του τεμένους. Οι εντάσεις αυξάνονται συχνά αυτή την εποχή του έτους, καθώς οι Εβραίοι γιορτάζουν το Σουκότ.

Στο τέμενος Αλ Άκσα που βρίσκεται σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο αλλά έγκειται στην εποπτεία ισλαμικού βακουφιού επιτρέπεται η πρόσβαση των Εβραίων αλλά τους απαγορεύεται η προσευχή. Οι Εβραίοι που επισκέπτονται το Αλ Άκσα συνοδεύονται από την ισραηλινή αστυνομία. Εάν οποιοσδήποτε από αυτούς προσευχηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.

Οι Παλαιστίνοι είναι οργισμένοι από την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων ορθόδοξων Εβραίων στο ιερό τέμενος, μια κίνηση η οποία υποστηρίζεται από τον Μοσέ Φεϊγκλίν, έναν εκ των αντιπροέδρων της Κνεσέτ και σημαντικό στέλεχος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το εσωτερικό του συγκροτήματος διοικείται από ισλαμικές αρχές από τον 12ο αιώνα και το Ισραήλ κινείται προσεκτικά ώστε να μην φανεί πως προσπαθεί να αλλάξει το status quo.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες των παλαιστινίων οι οποίοι φοβούνται ότι η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων μη-μουσουλμάνων στην περιοχή θα οδηγήσει σιγά-σιγά σε αλλαγές.

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αρνήθηκε πάντως ότι υπάρχουν κινήσεις περιορισμού της πρόσβασης των μουσουλμάνων στο συγκρότημα και κατηγόρησε τους «παλαιστίνους εξτρεμιστές» για τη βία.

«Είμαι αποφασισμένος, και το Ισραήλ έχει δεσμευτεί, να διατηρηθεί το status quo όπως ακριβώς είναι επί πολλές δεκαετίες», είπε ο Νετανιάχου.

Το 2000 η επίσκεψη στο Αλ Άκσα από τον τότε ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν θεωρήθηκε πρόκληση από τους Παλαιστινίους, ουσιαστικά οδήγησε στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και σε μια πενταετή αιματηρή Ιντιφάντα.

Διαβάστε επίσης:

Ποια εκεχειρία; 7 στρατιώτες νεκροί στην αν. Ουκρανία