ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1

Δεν θα δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1

Καμία επιθυμία για παράταση των διαπραγματεύσεων με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα δε δείχνει το Ιράν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι ακόμα πολλές, ωστόσο αυτό δε φαίνεται πως συγκινεί κανέναν:

«Μένουν 40 ημέρες ως το τέλος της προθεσμίας και κανένας από τους διαπραγματευτές δεν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη ώρα (να συζητηθεί) μια παράταση, έχουμε την ίδια άποψη για το θέμα και πιστεύουμε ότι δεν αξίζει καν να το σκεφτόμαστε», τόνισε ο Ζαρίφ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Η Τεχεράνη και η Μόσχα είχαν αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι ενδέχεται να αποφασιστεί μια παράταση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου οι δύο πλευρές να έχουν περισσότερο χρόνο για να συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματευτές «θα βρουν μια λύση» για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, αν δεν συναφθεί μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, «η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι κυρώσεις δεν είχαν καμία επίπτωση» στη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. «Οι κυρώσεις είναι ένα σύμβολο των σχέσεων του παρελθόντος και αυτό το σύμβολο πρέπει να καταστραφεί, γι' αυτό ρίχνουμε βάρος στην άρση τους», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Πετύχαμε πρόοδο με τις μεγάλες δυνάμεις για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος