ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με τουλάχιστον 36 νεκρούς

Ιράκ: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με τουλάχιστον 36 νεκρούς

Τουλάχιστον 36 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 98 τραυματίστηκαν μέσα σε διάστημα δύο ωρών το απόγευμα της Πέμπτης στη Βαγδάτη, σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και σε μια ακόμη με όλμους, σε σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας.

Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην Καζιμίγια, μια περιοχή που μπαίνει συχνά στο στόχαστρο βομβιστών, ενώ την ίδια ώρα ένας καμικάζι ανατίναξε το όχημα που οδηγούσε σε ένα φυλάκιο του στρατού, κοντά σε ένα εστιατόριο, στη συνοικία Ταλιμπίγια βόρεια της Βαγδάτης, κοντά στη Σαντρ Σίτι.

Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, άλλα δύο οχήματα ανατινάχτηκαν στη συνοικία Ντουλάι, στα δυτικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 35.

Ακολούθησε επίθεση με πέντε όλμους στη γειτονική, σιιτική συνοικία αλ Σαούλα, όπου σκοτώθηκαν πέντε και τραυματίστηκαν 21 άνθρωποι. Λίγο αργότερα άλλο ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε στην περιοχή της Χουρίγια σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας 14 ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο. Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι νεκροί ξεπερνούν τους 400, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από το Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει στο Ιράκ πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έως τώρα εκτελούσαν αποστολές στο Αφγανιστάν, εντείνοντας τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα Reaper θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε άλλη περιοχή εκτός του Αφγανιστάν. Οι τελευταίες μονάδες του βρετανικού στρατού αναμένεται άλλωστε ότι θα αποσυρθούν από τη χώρα αυτή μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα Reaper, που είναι αμερικανικής κατασκευής και διαδέχτηκαν τα Predator, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε μάχη, εκτοξεύοντας πυραύλους και βόμβες εφόσον χρειαστεί.

«Εάν απαιτηθούν πλήγματα, τα Reaper μπορούν να συμβάλουν στις επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη από τα αεροσκάφη Tornado της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον.

Διαβάστε επίσης:

Ύποπτο κρούσμα Έμπολα σε πτήση της Air France προς Μαδρίτη