ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Περιορισμό της μετανάστευσης από τα άλλα κράτη της ΕΕ υπόσχεται ο Κάμερον

Βρετανία: Περιορισμό της μετανάστευσης από τα άλλα κράτη της ΕΕ υπόσχεται ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου μήνα, στην προσπάθειά του να μειώσει τις πιθανότητες να νικήσει ο υποψήφιος του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

«Χρειαζόμαστε περαιτέρω ενέργειες για να εξασφαλίσουμε ότι ασκούμε αποτελεσματικότερο έλεγχο της μετανάστευσης», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους ενόψει της αναμέτρησης που προκάλεσε ο Μαρκ Ρέκλες όταν παραιτήθηκε και έθεσε υποψηφιότητα με το UKIP για την ίδια έδρα.

Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις από στελέχη των Τόρις που απαιτούν να δηλώσει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει μέσω διαπραγματεύσεων παραχωρήσεις για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το κοινοτικό δίκαιο προβλέπει τη θεμελιώδη ελευθερία της μετακίνησης των προσώπων. Οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όποιο άλλο κράτος επιθυμούν.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα με το οποίο θα ζητηθεί από τους πολίτες της Βρετανίας να αποφασίσουν εάν η χώρα θα μείνει στην ΕΕ ή όχι εάν το κόμμα του κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2015. Η πίεση η οποία του ασκείται για να παρουσιάσει τις προτάσεις του όσον αφορά την μετανάστευση εντείνεται πριν από τις εκλογές για την πλήρωση της θέσης της Βουλής των Κοινοτήτων που έμεινε κενή την 20ή Νοεμβρίου.

Η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία αυξήθηκε κατά 38% φθάνοντας τα 243.000 πρόσωπα σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, με τα δύο τρίτα των αφίξεων να καταγράφεται από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το UKIP ευελπιστεί ότι θα κερδίσει μια δεύτερη έδρα στη Βουλή διεξάγοντας μια εκστρατεία εναντίον της ΕΕ και της μετανάστευσης.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα άλλος ένας βουλευτής ο οποίος αποχώρησε από τους Τόρις, ο Ντάγκλας Κάρσγουελ, ξανακέρδισε την έδρα του με το UKIP, επιτυγχάνοντας μια σαρωτική νίκη η οποία θορύβησε το Συντηρητικό Κόμμα ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Στελέχη των Τόρις καλούν τον Κάμερον να πει με σαφήνεια ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό της μετανάστευσης από συγκεκριμένα κράτη μέλη. Μια πρόταση που του έχει υποβληθεί είναι να καθορίσει ένα επίπεδο ευμάρειας στο οποίο θα πρέπει να έχουν φθάσει τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ πριν αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξής τους στο κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά την ελευθερία κίνησης των προσώπων.

Μιλώντας σε ένα κομματικό κοινό τον Σεπτέμβριο, ο Κάμερον είχε τονίσει πως ο περιορισμός της ελευθερίας κίνησης των προσώπων θα είναι «στο επίκεντρο της στρατηγικής μου για την επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρώπη».

«Βρετανία, ξέρω ότι θέλεις να λυθεί αυτό, κι έτσι θα πάω στις Βρυξέλλες και δεν δεχθώ αρνητική απάντηση σε ό,τι αφορά (σ.σ. το αίτημα του Λονδίνου να υπάρξει περιορισμός) την ελευθερία κίνησης», είχε πει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Θα εξασφαλίσω αυτό που χρειάζεται η Βρετανία», επέμεινε ο Κάμερον.

Το UKIP κατηγόρησε από τη δική του πλευρά τον Κάμερον ότι υπόσχεται κάτι που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, αφού η πολιτική μετανάστευσης στην ΕΕ καθορίζεται στις Βρυξέλλες, όχι από τις εθνικές κυβερνήσεις μεμονωμένα.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σχέδιο προϋπολογισμού με φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δισ.