ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Βρετανοί αξιώνοντας αυξήσεις μισθών (vid+pics)

Στους δρόμους οι Βρετανοί αξιώνοντας αυξήσεις μισθών (vid+pics)

Δεκάδες χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν το Σάββατο (18/10) τους δρόμους του Λονδίνου, διαδηλώνοντας κατά της μείωσης των μισθών, οι οποίοι έχουν συρρικνωθεί κατά 50 λίρες (63 ευρώ) την εβδομάδα από το 2008, παρά τη συγκριτικά καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Στην πορεία, που ονομάζεται «Η Βρετανία χρειάζεται μια αύξηση μισθού» και οργανώνεται από τη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Trade Unions Congress (TUG), συμμετείχαν εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησε μετά το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να φθάσει στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ως το Χάιντ Παρκ.

«Είναι καιρός να δοθεί τέλος στο πάγωμα των μισθών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του κόσμου παρά την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε η γενικός γραμματέας της TUG, η Φράνσις Ο' Γκρέιντι.

Η πορεία αυτή ολοκληρώνει μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις διαφόρων κινημάτων με κοινωνικά αιτήματα στη Βρετανία.

Τη Δευτέρα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έκαναν στάση εργασίας για τέσσερις ώρες, αξιώνοντας αυξήσεις μισθών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1982, επί των ημερών της Μάργκαρετ Θάτσερ. Την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία εναντίον του παγώματος των μισθών και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

Εξάλλου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή κοντά στο κοινοβούλιο, σχεδιάζοντας να αρχίσουν ένα κίνημα με το όνομα «Occupy Democracy». Περίπου 50 παρέμεναν εκεί μέχρι και σήμερα το πρωί, τυλιγμένοι με κουβέρτες και πίνοντας τσάι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις αυτές σημειώνονται αφού η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε μια νέα μείωση του ποσοστού της ανεργίας, στο 6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, κι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 3% το 2014.

Σε πραγματικές τιμές ωστόσο, οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μόλις 0,9%, δηλαδή λιγότερο από τον πληθωρισμό…

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Έκκληση ενόψει «μιας ύστατης ανθρωπιστικής καταστροφής»

Ουκρανία: Δύο στρατιώτες νεκροί – Μαίνονται οι μάχες

Έμπολα: Ο Φιντέλ Κάστρο προτείνει συνεργασία στις ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν εκτέλεσαν 3 γυναίκες για μοιχεία

Φιλιππίνες: Ελεύθεροι με… αποδείξεις οι Γερμανοί όμηροι (vid)

Συρία: Οι τζιχαντιστές σταύρωσαν «κατάσκοπο» (σκληρές εικόνες)

Ρoή Ειδήσεων