Κροατία: Αύξηση των ανέργων

Κροατία: Αύξηση των ανέργων

Αύξηση του αριθμού των ανέργων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στην Κροατία, για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 300.118 άνεργοι στην Κροατία και είναι η πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου που ο αριθμός (των ανέργων) ξεπερνά τις 300.000.

Ο αριθμός των ανέργων, στα μέσα Ιουλίου, "έπεσε" για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών κάτω από τις 300.000, εξαιτίας της εποχικής απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού. Τον Αύγουστο, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας (στο 17,5% έναντι 17,8% τον Ιούλιο).

Όμως, τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες, καταγράφηκε αύξηση 0,2% (695 άτομα) των ανέργων, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην άνοδο του ποσοστού της ανεργίας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει την άνοδο του ποσοστού της ανεργίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο στόχος καταπολέμησης της ανεργίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια ημέρα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 40% και, όπως είπε ο κ. Μιλάνοβιτς, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

 

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ και άλλοι αξιωματούχοι για υπόθεση διαφθοράς