Λαβρόφ: Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις «έπιασαν πάτο»

Λαβρόφ: Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις «έπιασαν πάτο»

Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις "έπιασαν πάτο" και η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για καιρό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


"Κατεβήκαμε αρκετά βαθιά. Και ελπίζω αληθινά ότι αυτή η πτώση το επιπέδου της συνεργασίας έπιασε πάτο" και δεν θα πάει πιο κάτω, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη διάρκεια διάσκεψης απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε ένα "Πανεπιστήμιο των Πολιτών" που οργανώθηκε στη Μόσχα από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

"Προς το παρόν, αυτή η διαδικασία προχωρεί χωρίς νέα πτώση, αλλά και χωρίς να γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μας", δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας πάντως πως "δεν πρόκειται για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο".

Αυτή η περίοδος της ψυχρότητας "θα έχει διάρκεια", δήλωσε και πρόσθεσε πως "η αναθεώρηση από τους Αμερικανούς της θέσης τους στον κόσμο (...) θα πάρει καιρό".

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα σε σερβική εφημερίδα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί "εχθρική" στάση έναντι της Ρωσίας.

Η ουκρανική κρίση έχει οδηγήσει σε μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας που δεν έχει προηγούμενο από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιπαρατίθενται επίσης εδώ και τρία χρόνια σχετικά με τη Συρία, όπου οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ενώ οι Ρώσοι είναι οι σύμμαχοι του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

 

Διαβάστε επίσης: Μόσχα: Το υποβρύχιο που αναζητείται στη Βαλτική είναι ολλανδικό