Ο Χασίμ Θάτσι θέλει να γίνει πρόεδρος του Κοσόβου

Ο Χασίμ Θάτσι θέλει να γίνει πρόεδρος του Κοσόβου

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι είναι έτοιμος για συμβιβαστική λύση με το αντιπολιτευόμενο μετεκλογικό συνασπισμό, υπό τον όρο να γίνει πρόεδρος του Κοσόβου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τριμπούνα" της Πρίστινας.


Φαίνεται πως ο Χασίμ Θάτσι οριστικά σήκωσε τα χέρια από τις προσπάθειες να σχηματίσει κυβέρνηση, τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι τώρα επιχειρεί να επιτύχει συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Χασίμ Θάτσι έθεσε ως όρο να γίνει πρόεδρος του Κοσόβου, μετά τη λήξη της θητείας της Ατιφέτα Γιαχγιάγκα το 2016, για να οριστούν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

"Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου είναι έτοιμο να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία, αν λάβει την υπόσχεση του μετεκλογικού συνασπισμού" ανέφερε ανώνυμη πηγή από το DPK.

Πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα υπογραμμίζουν ότι είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Χασίμ Θάτσι άρχισε να μελετά την απεμπλοκή των θεσμών, αλλά και ότι είναι πιθανό ο αρχηγός του DPK να ερευνά τις προθέσεις των αντιπάλων του.

Στο Κόσοβο, από τις εκλογές του Ιουνίου, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το ποιος έχει το δικαίωμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.

 

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο: Δολοφονήθηκε υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος