ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ»

Γερμανία: «Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ»

Ο «έμπιστος» της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Έλμαρ Μπροκ διατυπώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ τη θέση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία την ένταξή της ως πλήρες μέλος σε αυτή.

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, η σχετική εντολή προβλέπει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με στόχο την πλήρη ένταξη, εάν όμως στη διάρκεια τους προκύψουν δυσκολίες, "οι οποίες υπάρχουν", πρέπει να γίνει αλλαγή της εντολής, κάτι που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί από κοινού με την Τουρκία.

Κατά την άποψή του, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ενώ ο ίδιος αμφιβάλλει ότι η Τουρκία, σε περίπτωση ένταξης, θα συναινέσει σε εκχώρηση κυριαρχίας της, όπως αμφιβάλλει επίσης πως η Άγκυρα θα αναγνωρίσει τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Στη συνέντευξή του ο Έλμαρ Μπροκ υποστηρίζει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Βαλκανίων, θεωρεί ωστόσο ότι καμία από αυτές δεν θα είναι "ώριμη" για να γίνει μέλος πριν από το 2020. Κρίνει ότι ο νέος Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, θα πρέπει να κάνει μια γενικότερη ανάλυση της Πολιτικής Γειτονίας η οποία δεν υπήρξε επιτυχής.

Σε σχέση με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, πιστεύει πως θα νικήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, πως η χώρα χρειάζεται μεν μια αποκέντρωση όχι όμως αυτονομιστικές επιδιώξεις κατά τις ρωσικές επιθυμίες ούτε και ειδικές ρυθμίσεις για την Ανατολική Ουκρανία.

Ταυτόχρονα θεωρεί πως θα βοηθούσε μια παραίτηση της Ουκρανίας από την επιδίωξή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως προσθέτει, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή τη στιγμή είναι λάθος μια απαίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και επιπλέον ισχύει η απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2008 να μην αποδεχθεί ως μέλος της την Ουκρανία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής υποστηρίζει ως οικονομικά αναγκαία τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς, όπως προσθέτει, ο ημερήσιος όγκος του μεταξύ τους εμπορίου ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα αμερικανικό Κογκρέσο να επικυρώσουν τη Συμφωνία, έπειτα από σχετική συζήτηση και υπεύθυνη απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ελεύθεροι 10 εργαζόμενοι που είχαν απαχθεί από Κούρδους μαχητές