ΚΟΣΜΟΣ

Aυτονομιστές: Θα γίνουν δικές μας πόλεις - κλειδιά στην αν. Ουκρανία

Aυτονομιστές: Θα γίνουν δικές μας πόλεις - κλειδιά στην αν. Ουκρανία

Να καταλάβουν πόλεις – κλειδιά τις οποίες ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, σκοπεύουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, η Σλαβιάνσκ θα γίνουν δικές μας. Είμαστε έτοιμοι να τις καταλάβουμε. Δεν αποκλείονται σκληρές μάχες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις πόλεις είχαν επανέλθει στον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων το καλοκαίρι, αφού οι ομάδες των ανταρτών τις εγκατέλειψαν, ενώ η ανακατάληψη των Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ πραγματοποιήθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες με τη χρήση βαρέως πυροβολικού και από τις δυο πλευρές.

Ο Ζαχαρτσένκο κατηγόρησε επίσης την ουκρανική κυβέρνηση ότι παραβιάζει την εκεχειρία στην περιοχή. Και οι δυο πλευρές πάντως έχουν ανταλλάξει επανειλημμένα αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας από την 5η Σεπτεμβρίου.

Ένας εκπρόσωπος εξάλλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/10) στο Κίεβο ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε μάχες τις τελευταίες 24 ώρες.

Σημειώνεται ότι οι μάχες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επίκεντρο το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι πυρά πυροβολικού ακούγονταν σε όλη την πόλη.

Την ίδια ώρα, πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση από τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ουκρανία διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή. Το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.

Ο Ποροσένκο συνομίλησε πάντως τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τη σύγκρουση και τη συνεχιζόμενη διένεξη όσον αφορά στο αέριο με τη Ρωσία, αργά χθες (22/10) βράδυ.

Επίσης ο Ποροσένκο συζήτησε για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Διαβάστε ακόμα:

Οτάβα: Σύλληψη αγνώστου στο Μνημείο των Πεσόντων