Διαφορετικά οράματα από Μέρκελ και Ολάντ για ανάπτυξη

Διαφορετικά οράματα από Μέρκελ και Ολάντ για ανάπτυξη

Στο επίκεντρο της δημοσιονομικής στρατηγικής της ευρωζώνης ζήτησαν να τεθεί η οικονομική ανάπτυξη, Γερμανία και Γαλλία, με την Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο να προειδοποιεί σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στην κατάσταση προ της κρίσης, όταν και γίνονταν προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας μέσω μεγάλων δημοσίων δαπανών.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη, κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως οι δηλώσεις τους παρουσιάζουν δύο διαφορετικά οράματα για τη δράση που θα πρέπει να αναληφθεί.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

Από την πλευρά του πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.

«Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για το στόχο της ανάπτυξης στον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ο Ολάντ, αναφερόμενος στις αυριανές (24/10) εργασίες της συνόδου κορυφής.

Η Γερμανία, που δέχεται επικρίσεις επειδή δεν αυξάνει τις δαπάνες για να υποστηρίξει την οικονομία, σκοπεύει να έχει του χρόνου ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η Μέρκελ ανέφερε μάλιστα ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, όμως χαιρέτισε παράλληλα τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων, που αναμένεται να παρουσιάσει πριν τα Χριστούγεννα ο Γιούνκερ, ως τρόπο να διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα.

Διαβάστε ακόμα:

Νεράιδα (;) προσπάθησε να εισβάλει στο σπίτι Βρετανίδας! (vid+pics)

Καταγγελίες για χρήση χημικών από τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι (pics)

Καναδάς: Τίμησαν τον φρούραρχο που σκότωσε τον ένοπλο ισλαμιστή (vids+pics)

Οτάβα: Σύλληψη αγνώστου στο Μνημείο των Πεσόντων (vid)