ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ευκαιρία για ειρήνη οι ουκρανικές βουλευτικές εκλογές- Πυρά στο Ντονέτσκ

Μόσχα: Ευκαιρία για ειρήνη οι ουκρανικές βουλευτικές εκλογές- Πυρά στο Ντονέτσκ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές βουλευτικές εκλογές προσφέρουν μια ευκαιρία για την ειρήνη στις ανατολικές περιοχές της χώρας, αλλά ο μεγάλος αριθμός των "εθνικιστών" οι οποίοι εξελέγησαν στο κοινοβούλιο μπορεί να υπονομεύσει τη διαδικασία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.


Μια πρώτη καταμέτρηση των ψήφων έδειξε πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν εξασφαλίσει μια σαφή νίκη στις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες που διεξάγονται μετά τις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν νωρίτερα φέτος τον φιλορώσο ηγέτη της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Κόμματα που υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης κέρδισαν μια πλειοψηφία. Αυτό τους δίνει μια νέα ευκαιρία να επιστρέψουν στις συναφθείσες συμφωνίες, πρώτα και κύρια σ' αυτή που έγινε στο Μινσκ", δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που συνήφθησαν από το Κίεβο, τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

"Το γεγονός ότι ανοικτά εθνικιστικές και σωβινιστικές δυνάμεις κέρδισαν σημαντική υποστήριξη και θα εκπροσωπηθούν στη Ράντα (κοινοβούλιο), δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή ότι θα ακουστούν και πάλι εκκλήσεις ... για χρήση βίας, για αιματοχυσία", πρόσθεσε ο Καράσιν τονίζοντας πως "αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο".

Στο μεταξύ, πυρά πυροβολικού ακούγονταν σήμερα το πρωί στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας την επανάληψη των μαχών έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας που επικράτησε στη διάρκεια των ουκρανικών βουλευτικών εκλογών, οι οποίες ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν περίπου τριάντα εκτοξεύσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Γκραντ νωρίς το πρωί στη συνοικία Πουτιλόφσκι, κοντά στο αεροδρόμιο.

Μια στρατιωτική βάση επλήγη στην Αβντίβκα, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, δήλωσε λίγα λεπτά αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας κάτοικος.
"Οι βομβαρδισμοί άρχισαν μέσα στη νύκτα. Όλοι περιμένουν πως οι μάχες θα ξαναρχίσουν σφοδρότερες μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίνα, η οποία φρουρεί το οδόφραγμα του Πουτιλόφσκι χωρίς να συγκινείται από τα πυρά που ηχούν πολύ κοντά.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτοί που ρίχνουν είναι οι δικοί μας. Αλλά τώρα θα έχουμε την απάντηση των Ουκρανών", συνέχισε.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ανταρτών οι οποίοι ερωτήθηκαν σε άλλες συνοικίες του Ντονέτσκ απέναντι στις ουκρανικές θέσεις, τα πυρά πυροβολικού άρχισαν νωρίς σήμερα 27/10/2014.

Οι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν ανακηρύξει δύο Λαϊκές Δημοκρατίες στην περιφέρεια του Ντονμπάς, έχουν ανακοινώσει πως θα οργανώσουν τις δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Ποροσένκο: Ξεκινά συνομιλίες για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής συμμαχίας