Ρωσικός τύπος: «Επιφύλαξη» για τη νίκη των φιλοδυτικών στις ουκρανικές εκλογές

Ρωσικός τύπος: «Επιφύλαξη» για τη νίκη των φιλοδυτικών στις ουκρανικές εκλογές

Ο ρωσικός Τύπος είναι επιφυλακτικός σήμερα,24/10/2014,  αναφορικά με τη νίκη των φιλοδυτικών οι οποίοι συγκέντρωσαν περίπου το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η παρουσία στο κοινοβούλιο έξι διαφορετικών κομμάτων δεν θα συμβάλει στην εξομάλυνση της πολιτικής ζωής στη χώρα.


Ενώ έξι κόμματα πρόκειται να εκπροσωπηθούν στην Βέρχοβνα Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο), σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, "κανένα εξ αυτών δεν θα συγκεντρώσει το ήμισυ των εδρών", διαπιστώνει η ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια".

Ακόμη και ο συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του Λαϊκού Μετώπου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, που σημείωσαν την ίδια εκλογική επίδοση (21,6%), "θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με τα άλλα κόμματα", συνεχίζει.

"Αυτή η ποικιλία κομμάτων είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων και την υιοθέτηση σημαντικών νόμων και το κοινοβούλιο θα είναι ακόμη λιγότερο ελεγχόμενο απ' ό,τι πριν", υπογραμμίζει η "Ιζβέστια".

Εκτός από το Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο και το Λαϊκό Μέτωπο, στο κοινοβούλιο εκλέγουν βουλευτές το Σαμοπόμιτς (10,6%) --σχηματισμός αποτελούμενος από μαχητικούς νέους και μαχητές που έχουν επιστρέψει από το μέτωπο--, ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης (9,6%), το Ριζοσπαστικό Κόμμα (7,5%) του λαϊκιστή Όλεγκ Λιάσκο και το Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλι Τιμοσένκο (5,8%).

Στις συνθήκες αυτές, "ο Ποροσένκο θα πρέπει να δώσει μάχη για να σχηματίσει ένα συνασπισμό", γράφει η επίσημη ρωσική εφημερίδα "Ροσιίσκαγια Γκαζέτα".
"Για τον Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο, το αποτέλεσμα κάτω του 30% είναι ασφαλώς ένα σκληρό πλήγμα (...). Είναι πιθανό να μην μπορέσει να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο μια ελεγχόμενη και υπάκουη πλειοψηφία", εκτιμά ο ουκρανός αναλυτής Ντμίτρι Τζανγκίροφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η "Κομερσάντ" υπογραμμίζει πως η συμμετοχή (52%) ήταν πολύ χαμηλή για την Ουκρανία.

"Οι πολίτες δεν συνέρευσαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα και δεν έκαναν ουρά" για να ψηφίσουν, αναφέρει η εφημερίδα.
"Ακόμη και πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο στην Ουκρανία, οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται αν αυτό το νέο κοινοβούλιο θα λειτουργήσει για καιρό", προσθέτει η "Κομερσάντ".

 

Διαβάστε επίσης: Μόσχα: Ευκαιρία για ειρήνη οι ουκρανικές βουλευτικές εκλογές- Πυρά στο Ντονέτσκ