ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Η υποστήριξη της Μόσχας στις εκλογές αυτονομιστών «υπονομεύει» την ειρήνη

Κίεβο: Η υποστήριξη της Μόσχας στις εκλογές αυτονομιστών «υπονομεύει» την ειρήνη

Η υποστήριξη της Μόσχας στις εκλογές που οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή, 2/11/2014, οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία "υπονομεύει τη διαδικασία" της ειρήνης, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος ουκρανός διπλωμάτης, ενώ το ρούβλι σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ και του δολαρίου, συνεχίζοντας την πτώση του που προκαλείται από την ουκρανική κρίση, τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.


"Η πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ψηφοφορία (...) υπονομεύει την αποκλιμάκωση και την ειρηνευτική διαδικασία εξασθενώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στη χώρα αυτή ως ασφαλή διεθνή εταίρο", δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν στις επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

"'Όποιος βιάζεται υπερβολικά μένει στα μισά του δρόμου', λέει μια ρωσική παροιμία. Η Ρωσία βιάζεται να αναγνωρίσει κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με εκλογές", δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, 28/10/2014 από τη ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια" "αντιφάσκουν άμεσα με τις συμφωνίες του Μινσκ" για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, οι οποίες συνήφθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ουκρανών και αυτονομιστών με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η ψηφοφορία αυτή "αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ" και πως ο ρόλος της είναι να "νομιμοποιήσει τις αρχές" των αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ ανέβηκε σήμερα στις 10:55 (ώρα Ελλάδας) στα 54,04 ρούβλια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μετά την Παρασκευή που είχε ξεπεράσει τα 53 ρούβλια.

Την ίδια ώρα η ισοτιμία του δολαρίου έφθανε τα 42,50 ρούβλια.

Από την αρχή Οκτωβρίου, το ρούβλι σημειώνει σχεδόν καθημερινά χαμηλά ρεκόρ σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, κυρίως ως συνέπεια των δυτικών κυρώσεων οι οποίες ωθούν τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Βαρσοβία: Ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα ανατολικά σύνορά της