ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλες συγκρούσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ένοπλες συγκρούσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας

Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Αγκυρας και της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, καθώς ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη γειτονική Συρία αναζωπυρώνει τις ένοπλες συγκρούσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Για πρώτη φορά από την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τον Μάρτιο του 2013, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 έπληξαν θέσεις της κουρδικής οργάνωσης σε νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Δύο στρατιωτικοί διοικητές του ΡΚΚ τραυματίστηκαν από τις χθεσινές επιδρομές στην περιοχή Ντάγλιτζα της επαρχίας Χακάρι. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικών φυλακίων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στην ίδια περιοχή. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας ξεκίνησαν την Κυριακή. Από την πλευρά της, η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε αντεπιθέσεις, σε αντίποινα για τις τουρκικές επιδρομές.

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν Κούρδοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους 22 πόλεων, για να συγκρουστούν βίαια με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και με ακραίους ισλαμιστές, συμπαθούντες του ISIS. Το κύμα των διαδηλώσεων πυροδότησαν η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι, κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, από τους τζιχαντιστές και η άρνηση της Αγκυρας να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στους πολιορκημένους, οι οποίοι απειλούνται να σφαγιαστούν από τις δυνάμεις του ISIS, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διεμήνυσε μέσω του αδελφού του Μεχμέτ, ο οποίος τον επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή της νήσου Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ότι οι συνομιλίες για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού θα τερματισθούν εάν η Αγκυρα δεν αλλάξει γραμμή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (σήμερα). Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει προειδοποιήσει ότι η άλωση του Κομπάνι από τον ISIS αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την οργάνωσή του, απειλώντας με επιστροφή στον ένοπλο αγώνα.

Ενδειξη της έντασης που επικρατεί στις κουρδικές, νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας αποτέλεσε και η χθεσινή κηδεία τεσσάρων γυναικών, μελών της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης YPG, η οποία υπερασπίζεται με σθένος, εδώ και τέσσερις περίπου εβδομάδες, το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές. «Δολοφόνε Ερντογάν» και «Ζήτω το YPG» ήταν τα βασικά συνθήματα εκατοντάδων συγκεντρωμένων στο κοιμητήριο της τουρκικής πόλης Σουρούτς, κοντά στα συριακά σύνορα, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η ταφή των τεσσάρων γυναικών.

Φραστικά πυρά στο PYD

Στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων, ήρθαν να προστεθούν τα φραστικά πυρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας εναντίον του συροκουρδικού κόμματος PYD, το οποίο συνδέεται με το ΡΚΚ και καθοδηγεί την πολιτοφυλακή του PYG. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι οι 200.000 πρόσφυγες από το Κομπάνι αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία για να γλιτώσουν όχι από τον ISIS, αλλά από το PYD. «Οι αδελφοί μας ήρθαν εδώ για να γλιτώσουν από την πίεση του PYD. Ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής να σας πουν για τα βασανιστήρια στο Κομπάνι» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, σημείωσε ότι ούτε το κόμμα του, ούτε οι Κούρδοι που κατέβηκαν πρόσφατα τους δρόμους της Τουρκίας ζήτησαν από την Αγκυρα να στείλει στρατό στη Συρία για να προστατέψει το Κομπάνι από το ISIS. «Αυτό που είπαμε (στην Αγκυρα) είναι ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (στην Τουρκία) που θέλουν να πολεμήσουν. Ανοίξτε λοιπόν τα σύνορα», τόνισε ο εκπρόσωπος του νόμιμου, φιλοκουρδικού κόμματος.

Εκκληση στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει τη μεταφορά ενισχύσεων στις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Κομπάνι απηύθυνε και ο Φρανσουά Ολάντ.