ΚΟΣΜΟΣ

Ζάμπια: Ο Γκάι Σκοτ νέος πρόεδρος της χώρας

Ζάμπια: Ο Γκάι Σκοτ νέος πρόεδρος της χώρας

Η Ζάμπια θα έχει έναν λευκό ηγέτη, όπως αναφέρει το BBC, καθώς ο αντιπρόεδρος Γκάι Σκοτ ορίστηκε προσωρινά ηγέτης της χώρας, μετά το θάνατο του προέδρου Μάικλ Σάτα

Ο Σάτα πέθανε σε ηλικία 77 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία, όπως μετέδωσαν σήμερα (29/10/2014) τα μέσα ενημέρωσης.

"Με βαριά καρδιά σας ανακοινώνω τον θάνατο χθες, 28 Οκτωβρίου, του αγαπημένου μας προέδρου Μάικλ Σάτα", δήλωσε ο Ρόλαντ Μσίσκα, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μιλώντας στο ραδιόφωνο.

Ο Σάτα πέθανε στο νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος 7ος όπου από τις 19 Οκτωβρίου υποβαλλόταν σε μια νέα θεραπεία. Στο ταξίδι στο Λονδίνο τον συνόδευαν η σύζυγός του και μέλη της οικογένειάς του.

Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Αυτές τις "φήμες" διέψευδε συστηματικά η κυβέρνηση. Ακόμη και όταν στα τέλη Ιουνίου ο Σάτα είχε μεταβεί στο Ισραήλ, επισήμως για "διακοπές", για νοσηλεία κοντά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χαλκού στην Αφρική δεν είχαν προγραμματιστεί πριν από το 2016, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Σάτα υποδαύλιζε τις αντιπαλότητες στις τάξεις του κόμματός του, του Πατριωτικού Μετώπου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών, με τους περισσότερους αναλυτές να αποκλείουν την υποψηφιότητα του Σκοτ λόγω των περιορισμών που αφορούν την υπηκοότητα.

Ο Λούνγκου που είναι και γενικός γραμματέας του Πατριωτικού Μετώπου, ηγήθηκε των εορτασμών την περασμένη εβδομάδα για την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.

Σχετικές ειδήσεις