Οι τζιχαντιστές ελέγχουν ξανά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν ξανά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ

Υπό τον έλεγχό τους το κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ στην επαρχία Χομς της Συρίας, έθεσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από τρεις ημέρες σφοδρών μαχών με το συριακό στρατό.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην γύρω περιοχή, με το στρατό να έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε επίσης ότι οι τζιχαντιστές ελέγχουν το σύνολο του κοιτάσματος, όμως Σύροι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κάποια κτίρια των εγκαταστάσεων.

Από την πλευρά του, το ΙΚ επιβεβαίωσε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την κατάληψη του κοιτάσματος, επισημαίνοντας ότι «τα λιοντάρια του ΙΚ διεξήγαγαν μια επιχείρηση αστραπή (...) η οποία κατέληξε με την απελευθέρωση του Σάαρ».

Το ΙΚ ανέβασε μάλιστα στο διαδίκτυο φωτογραφίες που δείχνουν κατεστραμμένα άρματα μάχης και τουλάχιστον 15 πτώματα που φορούν στρατιωτικές στολές, τα οποία παρουσίασε ως Σύρους στρατιώτες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι άρπαξε πέντε άρματα μάχης, δύο στρατιωτικά οχήματα, αυτόματα όπλα και πυρομαχικά.

Υπενθυμίζεται ότι η εξτρεμιστική οργάνωση εξαπέλυσε την Τρίτη (28/10) επίθεση εναντίον του κοιτάσματος, σκοτώνοντας 30 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τον Ιούλιο, ο συριακός στρατός είχε ανακαταλάβει το κοίτασμα αυτό από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι το είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, έπειτα από σφοδρές μάχες που κόστισαν τη ζωή σε 270 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτελέστηκαν από το ΙΚ.