Ελβετική τράπεζα έκανε... δώρο σε πελάτη 1,5 εκατ. δολάρια

Ελβετική τράπεζα έκανε... δώρο σε πελάτη 1,5 εκατ. δολάρια

Απίστευτη γκάφα της Credit Suisse, η οποία πίστωσε κατά λάθος τον Ιανουάριο 1,5 εκατ. δολάρια στον μάνατζερ ενός hedge fund και χρειάστηκαν μερικές ημέρες για να αντιληφθεί ότι είχε γίνει λάθος.

 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο fund επρόκειτο να βάλει λουκέτο και δεν θα έπρεπε να έχει ούτε σεντ στους λογαριασμούς του.

Ο μάνατζερ του fund διαβεβαίωσε την τράπεζα μέσω e-mail ότι θα φροντίσει να διορθώσει το λάθος. Αυτή όμως ήταν και η τελευταία φορά που έδωσε σημεία ζωής...

Στις 13 Ιανουαρίου, η τράπεζα έστειλε με τρία εμβάσματα (την ίδια ημέρα) συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια στο hedge fund εν ονόματι Galbraith Capital, μάνατζερ και ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Τζόζεφ Γκάλμπρεϊθ.

Το fund όμως εκείνη την περίοδο έκλεινε τα βιβλία του και δεν είχε κεφάλαια. Στις 27 Ιανουαρίου, η τράπεζα ανακάλυψε το λάθος και ήρθε σε επαφή με το fund ζητώντας να της επιστραφούν τα χρήματα. Αυτά σύμφωνα με την αγωγή που υπέβαλε η τράπεζα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης (μέσω της οποίας είχε σταλεί το έμβασμα) για επιστροφή του ποσού.

«Μην ανησυχείτε εκεί πέρα, θα το κανονίσω» τους έγραψε ο Τζ.Γκάλμπρεϊθ σε e-mail της 5ης Φεβρουαρίου. Εξηγώντας τους ότι βρισκόταν σε διακοπές για σκι, τους είπε πως βρισκόταν σε συνεννόηση με την τράπεζά του (την καναδική Royal Bank of Canada) για την επιστροφή των χρημάτων.

Αυτό ήταν και το τελευταίο μήνυμα που πήρε η τράπεζα είτε από τον μάνατζερ είτε από το fund εν γένει. Όσο για επιστροφή χρημάτων; Ούτε λόγος φυσικά.

Όταν η τράπεζα συνομίλησε με την Royal Bank of Canada, η δεύτερη τράπεζα την ενημέρωσε πως ο Γκάλμπρεϊθ δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για επιστροφή των τριών εμβασμάτων.

Όταν ρωτήθηκαν για το πού μπορεί να βρίσκεται ο Γκάλμπρεϊθ, πρόσωπα από το περιβάλλον του που επικαλούνται οι New York Times ανέφεραν πως ο μάνατζερ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο όμορφο Μονακό.