ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Η Ελλάδα «φταίει» για την καθυστέρηση στην ονομασία

Σκόπια: Η Ελλάδα «φταίει» για την καθυστέρηση στην ονομασία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά αλλά και στο διαμεσολαβητή, Νίμιτς.

Μακριά από την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται Σκόπια και Ελλάδα εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι.

«Τώρα είμαστε πολύ πιο μακριά σχετικά με την εξεύρεση λύσης απ΄ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Θα ήθελα να ήμουν σε θέση να έλεγα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, όμως η πραγματικότητα μας επιβάλει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» ανέφερε ο κ. Πόποσκι σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων, Φάκτορ (faktor).

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων πρόσθεσε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς δεν έχει υποβάλει νέες ιδέες ή προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Ο κ. Πόποσκι επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη στασιμότητα σχετικά με το θέμα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση για διάλογο και ότι επιδιώκει να παραμένει άλυτο ζήτημα του ονόματος, ώστε τα Σκόπια να μην ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει το «συνταγματικό» όνομα του και επανέλαβε τη θέση ότι οποιαδήποτε πρόταση προωθηθεί για το θέμα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.