ΚΟΣΜΟΣ

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα : Εντοπίστηκε ο τάφος του;

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα : Εντοπίστηκε ο τάφος του;

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ισπανικού Εμφυλίου, η δολοφονία του ποιητή, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, πρόκειται να βρει τη λύση του.

Ο Λόρκα, ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές της Ισπανίας του 20ου αιώνα, ήταν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων αμάχων που σκοτώθηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στο δικτάτορα στρατηγό, Φρανσίσκο Φράνκο κατά την έναρξη του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Η αναζήτηση για τον τάφο του παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πολέμου που διήρκησε από το 1936 ως το1939,

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Φράνκο εξεγέρθηκε εναντίον της εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας.

Οι ειδικοί θα ξεκινήσουν αυτή την τελευταία προσπάθεια να αποκαλύψουν τα λείψανα του Λόρκα ερευνώντας την πλαγιά ενός λόφου που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Γρανάδας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ραντάρ που θα μεταδίδει παλμούς μέσω του εδάφους.

Οι αρχικές εργασίες στην περιοχή, οι οποίες αρχίζουν στις 17 Νοεμβρίου δεν θα περιλαμβάνουν σκάψιμο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πρόσθεσαν ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει για το επόμενο βήμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημάδια των οστών.

Ο Luis Naranjo, ένας υπάλληλος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, είπε ότι το έργο έχει ως στόχο την ανακάλυψη των λειψάνων θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου, όχι ειδικά εκείνα του Λόρκα.

Ο Λόρκα είναι γνωστός για τα έργα του όπως «Ματωμένος Γάμος» και «Ποιητής στη Νέα Υόρκη» αλλά και το «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα».

Το έργο του βασίζεται σε παγκόσμια θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος, το πάθος, η σκληρότητα και η αδικία.

Μια προηγούμενη ανασκαφή για τον τάφο του, η οποία διήρκησε πάνω από δύο μήνες το 2009, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Εκείνη την εποχή, η οικογένεια του ποιητή αρχικά αντιτάχθηκε στην ανασκαφή, λέγοντας ότι προτιμούσε να αφήσει τα λείψανα «εν ειρήνη».

Οι συγγενείς υποστήριξαν επίσης ότι ο Λόρκα δεν θα πρέπει να ξεχωρίσει στο θέμα της αναγνώρισης, όταν τόσες πολλές οικογένειες είχαν, επίσης, επιδιώξει να βρουν τους αγνοούμενους αγαπημένους τους.

Τελικά όμως αποφάσισαν να προσφέρουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν με την αναγνώριση εάν βρεθούν τα οστά.