ΚΟΣΜΟΣ

Η Λιθουανία απαγόρευσε την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους

Η Λιθουανία απαγόρευσε την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους

Την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη χώρα που παίρνει μια τόσο «επαναστατική απόφαση», απαγόρευσε η Λιθουανία.


«Είναι μια επαναστατική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν βρήκαμε καμία άλλη χώρα που να εφαρμόζει ένα παρόμοιο μέτρο», δήλωσε ο Αλμάντας Κραναούσκας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Λιθουανίας.

«Η πλειονότητα των χωρών περιορίζεται στο να κάνει συστάσεις. Είμαστε οι πρώτοι που πάμε πιο μακριά», πρόσθεσε.

Ένας νόμος που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο και τέθηκε το Σάββατο (1/11) σε ισχύ τιμωρεί την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 116 ευρώ.

«Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένας Λιθουανός μαθητής στους δέκα καταναλώνει ενεργειακά ποτά το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα», επεσήμανε ο Κραναούσκας, σημειώνοντας:

«Τα αυξημένα επίπεδα ταυρίνης και καφεΐνης που περιέχουν κάποια από αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και εξάρτηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ στη Λιθουανία λίγο καιρό μετά τη διεξαγωγή μιας δίκης στις ΗΠΑ για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση εναντίον μιας αυστριακής εταιρείας που παράγει ένα ενεργειακό ποτό.

Σύμφωνα με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, η αυστριακή εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια στους ενάγοντες, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι ισχυρίζεται πως το ενεργειακό ποτό της βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις όσων το καταναλώνουν, τη συγκέντρωσή τους, καθώς και την αμεσότητα των αντιδράσεών τους.

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση είχε πάντως ζητήσει τον προηγούμενο χρόνο να απαγορευθεί η πώληση ενεργειακών ποτών στους ανήλικους, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει απαγορεύσει ήδη από τον Μάρτιο τις διαφημίσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις