ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία με φαβορί τον Βίκτορ Πόντα

Προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία με φαβορί τον Βίκτορ Πόντα

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα είναι επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα Κυριακή (2/11) στη Ρουμανία.

Ο πρώην εισαγγελέας και ερασιτέχνης οδηγός ράλι, ο οποίος έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από δύο χρόνια, αναμένεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικρατώντας των άλλων 14 υποψηφίων χωρίς όμως να φαίνεται ότι μπορεί να αποφεύγει τον δεύτερο γύρο στις 16 Νοεμβρίου.

Η επικράτηση στην προεδρία του Βίκτρο Πόντα θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η οποία πέρασε μια οδυνηρή περίοδο ύφεσης και περικοπών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και έκανε μικτή πρόοδο στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ.

Ως πρωθυπουργός, ο Πόντα, ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τον απερχόμενο πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, ειδικά μετά την προσπάθεια του Ρουμάνου πρωθυπουργού να καθαιρέσει τον Μπασέσκου, μέσω δημοψηφίσματος το 2012. Η ενέργειά του αυτή δέχτηκε έντονη κριτική από την Ε.Ε. και προκάλεσε την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος της χώρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο πρόεδρος της χώρας των 20 εκατομμυρίων πολιτών μπορεί να εκτελεί εθιμοτυπικά καθήκοντα αλλά ασκεί επιρροή στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, στο διορισμό του νέου πρωθυπουργού, των δικαστών και των εισαγγελέων και μπορεί να μπλοκάρει τις προτάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιος πολιτικός έχει επιλεγεί να αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον Πόντα σε περίπτωση νίκης στις προεδρικές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις