ΚΟΣΜΟΣ

PKK: Οι ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία

PKK: Οι ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό διεθνούς μεσολαβητή, πιθανόν των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των Κούρδων μαχητών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, εκ των ιδρυτών του PKK και το ανώτερο μέλος της ηγεσίας που παραμένει ελεύθερο, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα διεξάγει έναν έμμεσο πόλεμο κατά των Κούρδων στη γειτονική Συρία, υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που συγκρούονται με τους κούρδους μαχητές, υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

Οι εξελίξεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχουν περιπλέξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Άγκυρας με τους δικούς της Κούρδους. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση κατά των Κούρδων στη Συρία και ότι διεξάγει συνομιλίες με τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, της συριακής κουρδικής οργάνωσης που συνδέεται με το PKK.

"Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με πόλεμο, κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει μία πολιτική λύση (ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία)...Έχουμε φθάσει στο σημείο που πρέπει να να υπάρξει δραστηριοποίηση. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε μία τρίτη δύναμη να αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή στη διαδικασία αυτή. Αυτός μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί επίσης να είναι μία διεθνής αντιπροσωπεία", λέει προσθέτοντας: "Χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή, χρειαζόμαστε παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς. Κατά την γνώμη μας, τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση".

Σχετικές ειδήσεις