ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Ακατανόητη» η αναγνώριση εκλογών στην ανατολική Ουκρανία

Γερμανία: «Ακατανόητη» η αναγνώριση εκλογών στην ανατολική Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα, 3/11/2014 ότι το Βερολίνο βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι «επίσημες φωνές στη Ρωσία» αναγνωρίζουν τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής, 2/11/2014, καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τους συμμάχους του στη Δύση ως παράνομη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όμως φέρεται ότι ανακοίνωσε σήμερα, 3/11/2014 πως η Μόσχα «σέβεται» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής.

«Είναι όλο και πιο ακατανόητο ότι υπάρχουν επίσημες ρωσικές φωνές οι οποίες (λένε) ότι σέβονται ή ακόμη και αναγνωρίζουν αυτές τις αποκαλούμενες εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αποκλείουν την πρόωρη άρση των οικονομικών κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ίδιος. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είναι απαραίτητη η επιβολή και νέων κυρώσεων, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Ωστόσο στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν δήλωσε πριν από λίγο ότι οι ηγέτες στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίοι εξελέγησαν στις χθεσινές εκλογές έχουν την «εντολή» να διαπραγματευθούν με το Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Καράσιν είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να πράξει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τους εκπροσώπους των αυτονομιστών.

«Σήμερα είναι σημαντικό να λάβουμε ενεργά μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί (...) διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τους εκπροσώπους του Ντονμπάς. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε πιθανό τρόπο», ανέφερε ο Καράσιν.

Η Ρωσία «σέβεται την επιλογή που έκαναν οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής (Ουκρανίας)», συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. «Η θέση μας είναι πως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν λάβει την εντολή να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με τις κεντρικές ουκρανικές αρχές και στο πλαίσιο του πολιτικού αυτού διαλόγου να διευθετήσουν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί εδώ και πολλούς μήνες», είπε ο Καράσιν.

«Είναι προφανές ότι οι πολίτες του Ντονμπάς έχουν ήδη υποστεί αρκετά και θέλουν να ζήσουν μια σταθερή και ειρηνική ζωή», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις περί νέων κυρώσεων είναι αντιπαραγωγικές», είπε εξάλλου ο Καράσιν αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις της Δύσης περί επιβολής νέων κυρώσεων μετά τις εκλογές της Κυριακής στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα κάλεσε ακόμη το Κίεβο να τερματίσει την στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

Ο διάλογος αυτός «δεν θα μπορέσει να είναι παραγωγικός παρά μόνο αν είναι ισότιμος και με αμοιβαίο σεβασμό και παρά μόνο αν το Κίεβο αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις