ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι : Θα λυθούν τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών

Ρέντσι : Θα λυθούν τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών

Οι δύο ιταλικές τράπεζες —η Banca Monte dei Paschi di Siena και Carige— που οι έλεγχοι αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψαν ότι έχουν σοβαρά προβλήματα εργάζονται για την επίλυσή τους, ενώ το ιταλικό τραπεζικό σύστημα συνολικά είναι υγιές, εκτίμησε σήμερα, 3/11/2014, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Μέχρι σήμερα ο Ρέντσι δεν είχε κάνει κανένα άμεσο σχόλιο για τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψαν ότι η Μόντε Πάσκι και η Καρίτζε αντιμετωπίζουν μαζί ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής μας λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος», τόνισε ο Ρέντσι σε μια συνάντηση με επιχειρηματίες στη Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία.

«Τα τραπεζικά ιδρύματα εκείνα τα οποία αντιμετώπισαν δυσκολίες εργάζονται άμεσα για να δώσουν λύσεις οι οποίες είναι κοντά» στην επίτευξή τους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Άλλα στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, έχουν καταστήσει σαφές πως αναμένουν η Μόντε Πάσκι και η Καρίτζε να καλύψουν το κεφαλαιακό τους έλλειμμα από τις αγορές και δεν έχουν σκοπό να τους χορηγήσουν περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις.

Οι δύο τράπεζες ήταν οι μόνες στην Ιταλία οι οποίες κρίθηκε από την ΕΚΤ ότι χρειάζονται ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Η Μόντε Πάσκι, η οποία έχει αναθέσει στη Citigroup και την UBS συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επιλογές για τη στρατηγική της, ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται πάνω σε σχέδια για μια αύξηση κεφαλαίου, ώστε να καλύψει το έλλειμμα κεφαλαίων που αντιμετωπίζει και ανέρχεται σε €2,1 δισεκατομμύρια.

Σχετικές ειδήσεις