ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στη Βεγγάζη - Μαζική φυγή των κατοίκων

Σφοδρές μάχες στη Βεγγάζη - Μαζική φυγή των κατοίκων

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα (3/11) κοντά στο λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, όταν ο στρατός, με την υποστήριξη δυνάμεων που δηλώνουν πίστη σε έναν απότακτο στρατηγό, επιτέθηκαν σε ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης και ΜΜΕ της χώρας.


Την ίδια ώρα, δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, υπακούοντας στη διαταγή του στρατού να εγκαταλείψουν ως το μεσημέρι την περιοχή του λιμένα, όπου σύμφωνα με αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων έχουν οχυρωθεί οι ισλαμιστές, έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον μαχών.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι είδε να αναπτύσσονται άρματα μάχης και συστοιχίες πυροβολικού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση προέλασαν στο κέντρο της Βεγγάζης, σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο αλ Ουάσατ, ο οποίος επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν κατονόμασε.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του στρατού έχουν περικυκλώσει στην περιοχή του λιμανιού άνδρες της ισλαμιστικής ομάδας Ασπίδα της Λιβύης.

Οι φόβοι πάντως περί ξεσπάσματος ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη εντείνονται, καθώς μια πληθώρα ένοπλων οργανώσεων στη χώρα εντάσσονται στις δύο κύριες αντίπαλες παρατάξεις.

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ο στρατός άρχισε την επίθεσή του στη Βεγγάζη. Χθες Κυριακή (2/11) σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι στην πόλη.

Η εκλεγμένη Βουλή και η κυβέρνηση ωστόσο, που έχει μετακινηθεί στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και δέχονται, κατά πληροφορίες, υποστήριξη από την Αίγυπτο και κράτη του Κόλπου, αλλά ο έλεγχος της αναγνωρισμένης κυβέρνησης είναι περιορισμένος.

Παραστρατιωτικές ομάδες από τη Μισράτα και ισλαμιστές σύμμαχοί τους ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου έχουν εγκαταστήσει μια αντίπαλη κυβέρνηση. Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη συμφιλίωση των δύο πλευρών μέχρι τώρα τουλάχιστον αποτυγχάνουν.

Εξάλλου, η Ερυθρά Ημισέληνος προχώρησε στην εκκένωση του κυριότερου μαιευτηρίου της πόλης, όπου οι γιατροί και οι νοσοκόμες δυσκολεύονταν να φθάσουν λόγω των μαχών. Η κλινική — η οποία έχει πληγεί πολλές φορές λόγω των μαχών — θα μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία.

Οι δυνάμεις του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ διαθέτουν πεπαλαιωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης. Οι αντίπαλοί του λένε ότι τον υποστηρίζουν η Αίγυπτος και άλλες αραβικές κυβερνήσεις, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Ρoή Ειδήσεων