ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη η τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ

Αυξημένη η τρομοκρατική απειλή στις ΗΠΑ

Αυξημένο αριθμό εξτρεμιστών, οι οποίοι ασπάστηκαν μια ριζοσπαστική ιδεολογία μέσω του Διαδικτύου ή εμπνέονται από τους τζιχαντιστές στη Συρία και επιδιώκουν να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.


Ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, υπενθύμισε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ότι ο Καναδάς έζησε πραγματικά την απειλή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες, με τις δύο επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε δύο στρατιώτες.

Ο Κόμεϊ εξήγησε ότι ο εντοπισμός των ανθρώπων που εμπνέονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους «είναι εξαιρετικά δύσκολος, είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά». Η απειλή αυτή είναι παρούσα σε όλο το αμερικανικό έδαφος και μπορεί να προέρχεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, καταγωγής και εθνικότητας, σημείωσε στην ομιλία του στη Νομική Σχολή Φόρντχαμ.

Η απειλή αυτή «αποτελεί ένα πρόβλημα παντού όπου υπάρχουν προβληματικά στοιχεία που διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αυτό μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε στη μεγάλη χώρα μας», επέμεινε.

Χωρίς καν να έχουν συναντηθεί με οπαδούς της αλ Κάιντα, οι άνθρωποι αυτοί διαβάζουν ή ακούν προπαγανδιστικό υλικό και έτσι εκπαιδεύονται «για να ενταχθούν στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) χωρίς ούτε καν να βγουν από το υπόγειό τους ή από το υπνοδωμάτιό τους», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ. «Μπορούν να αποκτήσουν μέσω του Διαδικτύου ό,τι χρειάζονται για να διαπράξουν μια βίαιη ενέργεια εδώ στις ΗΠΑ», συνέχισε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να ενημερώνουν την αστυνομία όταν παρατηρούν κάποια ύποπτη ή επικίνδυνη συμπεριφορά.

«Η ασφάλειά μας θα πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Αν δεν μιλήσετε, κινδυνεύουμε να το μετανιώσουμε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, περίπου δέκα Αμερικανοί πολεμούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων. «Θα τους παρακολουθούμε αν επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Εάν έχω αποδείξεις ότι κάποιος πολέμησε με οποιαδήποτε ξένη τρομοκρατική οργάνωση θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα», προειδοποίησε.

Ρoή Ειδήσεων