ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Απεβίωσε ένας ακόμη γιατρός στη Σιέρα Λεόνε

Έμπολα: Απεβίωσε ένας ακόμη γιατρός στη Σιέρα Λεόνε

Την άνιση μάχη με τον Έμπολα έχασε ένας γιατρός στη Σιέρα Λεόνε, αυξάνοντας σε πέντε τον αριθμό των γιατρών που συγκαταλέγονται στα θύματα του θανατηφόρου ιού.

Ο δρ. Γκόντφρι Τζορτζ, γιατρός προϊστάμενος τμήματος στο κρατικό νοσοκομεία στην Κάμπια, στο βόρειο τμήμα της χώρας της δυτικής Αφρικής, απεβίωσε δύο ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε πως είχε μολυνθεί, ενημέρωσε ο αρχίατρος της Σιέρα Λεόνε, Μπρίμα Κάργκμπο.

«Οδήγησε από την Κάμπια την περασμένη Παρασκευή, όταν άρχισε να νοιώθει άρρωστος και εισήχθη μόνος του στο κινεζικό νοσοκομείο στο Τζούι, έξω από τη Φριτάουν», διευκρίνισε ο Κάργκμπο, προσθέτοντας ότι ο Τζορτζ δεν περιέθαλπε κρούσματα του Έμπολα, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν μολύνθηκε από έναν ασθενή που είδε για άλλη αιτία.

Η Σιέρα Λεόνε, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της οποίας πληρώνει βαρύ τίμημα, είναι η μια από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία. Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.951 ανθρώπους από τους συνολικά 13.567 που έχει προσβάλει σε οκτώ χώρες.

Συνολικά, περίπου 120 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε, ενώ οι 100 περίπου εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με το εθνικό της σύστημα υγείας να βρίσκεται ακόμη σε κακή κατάσταση μετά τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1991-2002, η Σιέρα Λεόνε είχε μόλις λίγους περισσότερους από 100 γιατρούς επί συνόλου πληθυσμού 6 εκατομμυρίων πριν χτυπήσει η επιδημία.

Πολλές κλινικές σε αγροτικές περιοχές στερούνταν ακόμα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό, υλικό και αναλώσιμα — όπως γάντια — γεγονός που εξέθεσε το προσωπικό στον κίνδυνο μόλυνσης από τον Έμπολα, η αρχική συμπτωματολογία του οποίου μοιάζει επίσης με αυτές της χολέρας και της ελονοσίας, δύο ασθενειών που είναι κοινές στην περιοχή.

Η διεθνής πάντως βοήθεια έχει αρχίσει να φθάνει σταδιακά στη χώρα. Μεθαύριο (5/11) Τετάρτη, η Βρετανία θα εγκαινιάσει ένα κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα στο Κέρι Τάουν, λίγο έξω από τη Φριτάουν, δυναμικότητας 100 κλινών. Την κλινική ανήγειρε το Μηχανικό σώμα του στρατού της Βρετανίας και θα την λειτουργεί η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά.

Ρoή Ειδήσεων