ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής συνασπισμός δυνάμεων έπληξε θέσεις του ΙΚ στο Κομπάνι

Διεθνής συνασπισμός δυνάμεων έπληξε θέσεις του ΙΚ στο Κομπάνι

Οι Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές —οι Πεσμεργκά— και Σύροι αντάρτες βομβάρδισαν την Δευτέρα (3/11) θέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν και κατά πόσον η άφιξή τους θα μεταβάλλει τις ισορροπίες στα πεδία των μαχών στην πολιορκημένη αυτή πόλη, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η μάχη για το Κομπάνι, έστω κι αν η πόλη δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλης στρατηγικής σημασίας, έχει μετατραπεί σε μια δοκιμασία συμβολικού χαρακτήρα για τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος καλείται να δείξει κατά πόσον είναι σε θέση να σταματήσει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ πολιορκούν την πόλη εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Η μάχη αυτή επισκιάζει ωστόσο σημαντικές νίκες των τζιχαντιστών σε άλλα μέτωπα στη Συρία. Το ΙΚ απέσπασε δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου από τον έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, μέσα σε μια εβδομάδα.

Στο Ιράκ, στο μεταξύ, το ΙΚ σφαγίασε πάνω από 320 μέλη μιας σουνιτικής φυλής που τόλμησε να το αψηφήσει την περασμένη εβδομάδα, αφού κατέλαβε ένα χωριό στην κοιλάδα του Ευφράτη, δυτικά της Βαγδάτης. Νωρίτερα σήμερα, ένα μέλος της φυλής Άλμπου Νιμρ είπε ότι ακόμα 36 μέλη της εκτελέστηκαν στην Άνμπαρ.

Προς το παρόν η προσοχή της διεθνούς κοινότητας παραμένει επικεντρωμένη στο Κομπάνι, όπου οι μάχες συνεχίζονται, προκαλώντας την οργή των Κούρδων της Τουρκίας, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνησή τους ότι πράττει ελάχιστα για να βοηθήσει στην προάσπιση της πόλης και τάσσεται στην πράξη υπέρ των τζιχαντιστών.

Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ επιβράδυνε την προέλαση των τζιχαντιστών, αλλά δεν τη σταμάτησε. Οι Πεσμεργκά και δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) συνδύασαν σήμερα τα πυρά τους, πλήττοντας με πυροβολικό και όλμους θέσεις του ΙΚ δυτικά του Κομπάνι.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε πέντε πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία και σε εννέα στο Ιράκ την Κυριακή και την Δεύτερα.

Περίπου 150 Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές πέρασαν στο Κομπάνι με οπλισμό και πυρομαχικά από την Τουρκία αργά την Παρασκευή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα επέτρεψε να μεταβούν ενισχύσεις στην πόλη.

Παρά τα πλήγματα που δέχεται, το ΙΚ συνεχίζει να προκαλεί βαριές απώλειες στους υπερασπιστές του Κομπάνι. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ιατρικές πηγές στην Τουρκία έκαναν λόγο για αλματώδη αύξηση των νεκρών και των τραυματιών Κούρδων μαχητών που μεταφέρονται σε τουρκικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μεταξύ κατήγγειλε τον «ψυχολογικό πόλεμο» που όπως υποστήριξε διεξάγεται από διεθνή ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησής του για την πολιτική της στη Συρία. Η Άγκυρα διστάζει να επέμβει υπέρ των Κούρδων στο Κομπάνι, καθώς θεωρεί πως σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL έδειξε πάντως ότι πολλοί στην Τουρκία συμμερίζονται τις επιφυλάξεις του Ερντογάν: η πλειονότητα εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είπαν πως το PKK, μια οργάνωση που η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την χώρα τους από ό,τι το ΙΚ.

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από Κούρδους μαχητές ενώ βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, εν μέσω των φόβων περί κατάρρευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στους Κούρδους του PKK.

Στο μεταξύ από τον Καναδά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο στρατός του Ιράκ πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει πάνω από το ένα τρίτο της χώρας, τονίζοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ δεν επαρκούν.

«Αυτά τα πλήγματα δεν θα αρκέσουν. Πρέπει να συνοδευτούν από κινήσεις χερσαίων στρατευμάτων, και στο Ιράκ επαφίεται στον ιρακινό στρατό και στους Ιρακινούς Κούρδους Πεσμεργκά να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να ανακτηθούν τα εδάφη» τα οποία έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, δήλωσε ο Ολάντ.

«Αυτό κάνουν οι Ιρακινοί Πεσμεργκά και αυτό δεν κάνουν ακόμη οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Τις έχουμε ενθαρρύνει —και ζητήσαμε από την ιρακινή κυβέρνηση— να προχωρήσει στην ευρύτερη δυνατή συγκέντρωση (δυνάμεων) ώστε ο στρατός αυτός να τυγχάνει σεβασμού από όλες τις κοινότητες και να είναι αποτελεσματικός» στην εκτέλεση της αποστολής του, πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις