ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ποροσένκο φοβάται έφοδο των αυτονομιστών στην αν. Ουκρανία

Ο Ποροσένκο φοβάται έφοδο των αυτονομιστών στην αν. Ουκρανία

Εντολή στους στρατιωτικούς επιτελείς του να στείλουν κι άλλες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων για να προασπίσουν πόλεις στο ανατολικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας από μια ενδεχόμενη επίθεση των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Πολλές νέες (στρατιωτικές) μονάδες και ταξιαρχίες έχουν πλέον σχηματιστεί, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση (αποτροπή) μιας ενδεχόμενης εφόδου στη Μαριούπολη, το Μπερντγιάνσκ, το Χάρκοβο και το βόρειο Λουγκάνσκ», ανέφερε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ποροσένκο συγκάλεσε τη συνεδρίαση του συμβουλίου μετά τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές και την ανάληψη των καθηκόντων των νέων ηγετών των αυτοανακηρυγμένων «λαϊκών δημοκρατιών», έπειτα από μια διαδικασία που ο ίδιος και η Δύση χαρακτήρισαν «παράνομη».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραμένει «προσηλωμένη» στο ειρηνευτικό της σχέδιο, αλλά επιδιώκει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια γενικευμένη επίθεση των αυτονομιστών εάν πραγματωθεί το «απαισιόδοξο σενάριο», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να «απομονώσει σε έναν βαθμό τις περιοχές» που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ώστε «να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον καρκίνο να επεκταθεί».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται σε περιοχές εγγύτερες στα σύνορα με την Ουκρανία, καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να εκπαιδεύει αντάρτες και να δίνει εξοπλισμό στους αυτονομιστές.

«Βλέπουμε ρωσικά στρατεύματα να κινούνται πλησιέστερα στα σύνορα με την Ουκρανία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές εκπαιδεύοντάς τους, προσφέροντάς τους εξοπλισμό και υποστήριξη και επίσης στέλνοντας τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις μέσα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Από τη δική της πλευρά, η Μογκερίνι τόνισε ότι η «παράνομη» εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην Ουκρανία την Κυριακή «δημιουργεί τον κίνδυνο» να «χαθεί μια ευκαιρία» το Κίεβο να διαπραγματευθεί την ειρήνευση με τη Μόσχα.

Η νέα επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ υποστήριξε πως «ο κύριος κίνδυνος που βλέπω σήμερα είναι να χαθεί μια ευκαιρία για έναν εσωτερικό διάλογο, αλλά επίσης και για έναν διάλογο με τη Ρωσία» όσον αφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 5η Σεπτεμβρίου, είπε η Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά «παράνομες» τις «λεγόμενες αυτές εκλογές», τις οποίες επέμεινε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει η Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις