ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτισαν την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ χαιρέτισαν την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε την επίθεση με αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (05/11) στην Ιερουσαλήμ, επιβεβαιώνοντας την ίδια ώρα πως ο δράστης ήταν μέλος της και βλέποντας σ' αυτή τη φονική επιχείρηση "τη φυσική απάντηση στα εγκλήματα του ισραηλινού κατακτητή".

"Η Χαμάς χαιρετίζει τον ήρωα μάρτυρά της Ιμπραήμ αλ-Ακάρι, καθώς και τους ήρωες μάρτυρες Αμπντελραχμάν Σαλόντι και Μουάταζ Χιτζάζι", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική οργάνωση αναφερόμενη στους δράστες πρόσφατων επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ιμπραήμ αλ-Ακάρι, ο οποίος παρουσιάσθηκε από την ισραηλινή αστυνομία ως ένας 38χρονος Παλαιστίνιος από τον προσφυγικό καταυλισμό του Σουάφατ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έριξε το βαν που οδηγούσε εναντίον ανθρώπων που στέκονταν σε στάση του τραμ στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν ισραηλινό αστυνομικό και να τραυματίσει περίπου δέκα ανθρώπους, πριν σκοτωθεί ο ίδιος από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την Χαμάς, ο Ιμπραήμ αλ-Ακάρι ήταν ο αδελφός ενός άνδρα που απελευθερώθηκε ταυτόχρονα με χίλιους παλαιστίνιους κρατουμένους σε αντάλλαγμα για τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ ο οποίος είχε απαχθεί από παλαιστίνιους κομάντο το 2006 στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Αμπντελραχμάν Σαλόντι, 21 ετών, προερχόμενος από το Σιλουάν, μια από τις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις, είχε ρίξει στις 22 Οκτωβρίου το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα επιβατών που κατέβαιναν από τραμ με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα μωρό τριών μηνών και μια 21χρονη γυναίκα από τον Ισημερινό. Ο ίδιος σκοτώθηκε αμέσως μετά την επίθεση.

Στις 29 Οκτωβρίου, ο Μουάταζ Χιτζάζι, ένας 32χρονος Παλαιστίνιος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Γεχούντα Γκλικ, μια προσωπικότητα της υπερθνικιστικής εβραϊκής δεξιάς που διεκδικεί για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην πλατεία των Τζαμιών.

Μερικές ώρες αργότερα οι ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας σκότωσαν τον Χιτζάζι στην κατοικία του.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε την ενέργεια του Ιμπραήμ αλ-Ακάρι "φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή εναντίον του τεμένους Αλ-Άκσα και της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ". Σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο κάλεσε "όλους τους Παλαιστινίους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να αντιταχθούν στα εγκλήματα του κατακτητή εναντίον του Αλ-Άκσα".

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως "χαιρετίζει την επιχείρηση της Ιερουσαλήμ" και πρόσθεσε πως "η μάχη εναντίον του εχθρού συνεχίζεται".

Σχετικές ειδήσεις