ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας από πυρά ανταρτών

Υεμένη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας από πυρά ανταρτών

Ένας Αλγερινός έχασε τη ζωή του και ένας Γάλλος τραυματίστηκε από πυρά σιιτών ανταρτών, σε σημείο ελέγχου της Σαναά, πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σαναά, όπως έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν σε ταξί, σταμάτησαν στο οδόφραγμα και κατόπιν προσπάθησαν να διαφύγουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που πρόσθεσε πως υπήρχαν υποψίες ότι ο Αλγερινός μετέφερε εκρηκτικές ύλες.

Υπήρξε μια λογομαχία αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο Αλγερινός να μαχαιρώσει έναν σιίτη αντάρτη πριν πέσει νεκρός από πυροβολισμό, ενώ ο Γάλλος που τον συνόδευε τραυματίστηκε.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΕΜΕΝΗ

Στο μεταξύ ένα στέλεχος της αλ Κάιντα, το οποίο καταζητούσαν οι αρχές των ΗΠΑ, καθώς κι ένας τοπικός ηγέτης της οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία, που θεωρείται ο βραχίονας του δικτύου στην Υεμένη, σκοτώθηκαν σε επιδρομή που εξαπέλυσε ένα τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πιθανόν αμερικανικό, στην κεντρική Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπαν πηγές που πρόσκεινται στις φυλές της περιοχής.

Ο Νάμπιλ αλ Ντάχαμπ, ο ηγέτης της Άνσαρ αλ Σαρία στην επαρχία αλ Μπάιντα της Υεμένης, σκοτώθηκε, όπως και ακόμη τέσσερα μέλη της αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Σάουκι αλ Μπαντάνι, ενός ηγέτη της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), τον οποίο καταζητούσε η Ουάσινγκτον.

Το State Department χαρακτήριζε τον Μπαντάνι «διεθνή τρομοκράτη», καθώς υποστήριζε ότι συνδέεται με τουλάχιστον δύο συνωμοσίες για επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαναά και μια επίθεση στην πρωτεύουσα που είχε διαπραχθεί το 2012 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 στρατιωτικούς.

Την 17η Ιουνίου 2014 μια ανάρτηση στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Υεμένης προσφέρει αμοιβή $100.000 για πληροφορίες σχετικά με τον Μπαντάνι, έναν από «τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες οι οποίοι συνδέονται με την αλ Κάιντα».

Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη, αλλά δεν σχολιάζουν δημοσίως τις επιδρομές στις οποίες προβαίνουν. Ο βραχίονας της αλ Κάιντα στην Υεμένη και οι οργανώσεις που συνδέονται με το σουνιτικό εξτρεμιστικό δίκτυο θεωρούνται οι πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις διεθνώς.

Ωστόσο μια ανακοίνωση κατοίκων της περιοχής Κίφα, όπου έγιναν οι επιθέσεις, διατυπώνει την καταγγελία πως τα αεροπορικά πλήγματα από τα αμερικανικά αεροσκάφη αλλά και από την Πολεμική Αεροπορία της Υεμένης στοχοθετούν «γυναίκες και παιδιά μέσα στα σπίτια τους».

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΛΕΧ

Κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει τη λήψη μέτρων σε βάρος του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ και δύο ηγετών της σιιτικής οργάνωσης λόγω του αποσταθεροποιητικού τους ρόλου στην αραβική χώρα.

Το κείμενο που πρότειναν οι ΗΠΑ απαγορεύει σε όλα τα κράτη μέλη να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίου στον Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ, τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης (1990-2012), καθώς και στον Άμπντελ Μαλίκ Χούτι, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας του κινήματος των σιιτών, της Ανσαρουάλα, και ακόμη έναν ηγέτη των ανταρτών, τον Αμπντάλα Γιαχία αλ Χακίμ.

Εάν υιοθετηθούν, οι κυρώσεις αυτές θα συμπεριλάβουν επίσης το πάγωμα των όποιων χρηματοοικονομικών πόρων αυτών των τριών προσώπων στα κράτη μέλη των ΗΕ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του πρώην προέδρου Σάλεχ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάθιου Τούλερ επέδωσε στον παραιτηθέντα μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του τέως πρόεδρο «τελεσίγραφο» να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβληθούν κυρώσεις και κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν σε αυτή την κίνηση.

Σχετικές ειδήσεις