ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Το Ι.Κ. δεν αντιμετωπίζεται με αεροπορικές επιδρομές

Τουρκία:Το Ι.Κ. δεν αντιμετωπίζεται με αεροπορικές επιδρομές

«Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να μην έχει ουσιαστική στρατηγική» απέναντι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έκρινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχήμ Τζαφαρί, ο οποίος άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

«Απαιτείται ουσιαστική στρατηγική έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «εμείς συμβάλλουμε στη δημιουργία μίας τέτοιας στρατηγικής».

Ο κ. Τσαβούσογλου εκτίμησε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την δραστηριότητα της οργάνωσης.

«Δεν κατέστη δυνατή η παρεμπόδιση του ΙΚ με τις αεροπορικές επιδρομές», είπε., «Δεν είναι σωστό να βλέπουμε το θέμα μόνο σε σχέση με το Κομπάνι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Τουρκίας.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σύνοδο της Νέας Υόρκης, όπου εκτίμησε έγιναν «περισσότερο συγκεκριμένες δηλώσεις» . Ο Τζαφαρί είπε ότι ο ιρακινός στρατός έχει αναλάβει στρατιωτική ευθύνη στον αγώνα κατά του ΙΚ και τόνισε ότι το Ιράκ απορρίπτει το ενδεχόμενο επέμβασης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

«Το Ιράκ θα αναλάβει την ευθύνη και θα δεχθεί κάθε είδους βοήθεια που θα προέρθει από τους αδελφούς, διότι αυτό θα προσθέσει δύναμη στη δύναμη του Ιράκ. Έτσι μόνο μπορούμε να φέρουμε σε πέρας (τη μάχη εναντίον του) ΙΚ. Εύχομαι να συνεχιστεί η υποστήριξη της Τουρκίας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Τζαφαρί παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία. «Όμως θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον».

Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως την κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο, εξήγησε. «Το πετρέλαιο του Ιράκ ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Ναι, υπήρξαν προβλήματα, αλλά θα επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης», διαβεβαίωσε.

Ρoή Ειδήσεων