ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα απέτυχε

NYT: Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα απέτυχε

«Ας το παραδεχθούμε: το αμερικανικό πολιτικό σύστημα απέτυχε. Οι ενδιάμεσες εκλογές αποτέλεσαν μια αποδοκιμασία για τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να θυμούνται ότι, όπως έδειξε περυσινή δημοσκόπηση, το Κογκρέσο είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλές από τις κατσαρίδες. Κι αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί οι κατσαρίδες δεν κάνουν καν προεκλογική εκστρατεία».


Αυτά γράφει σήμερα 6/11/2014, στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο Νίκολας Κριστόφ, υπενθυμίζοντας κάτι που είχε πει ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ πριν από 60 χρόνια: «Η πολιτική είναι το ευγενέστερο επάγγελμα». Στο παρελθόν, η πολιτική ήταν πράγματι ένα μέσο για τη βελτίωση του κόσμου.

Ο Μπιλ Κλίντον εκπροσωπούσε μια γενιά που έβλεπε ακριβώς έτσι την πολιτική και ο Μπαράκ Ομπάμα κινητοποίησε τους νέους ψηφοφόρους με ένα μήνυμα ελπίδας. Ο σημερινός πρόεδρος υποσχέθηκε να σπάσει τα στεγανά της Ουάσινγκτον και να εξασφαλίσει την εκπλήρωση ορισμένων στόχων. Να όμως πού κατέληξε.

Ο Κριστόφ περιοδεύει αυτόν τον καιρό στην Αμερική για να προωθήσει το βιβλίο του και συναντά φοιτητές που θέλουν να δουλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο.

Δεν στρέφονται όμως στην πολιτική, παρά σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και σε κοινωνικές εκστρατείες. Η Ουέντι Κοπ, για παράδειγμα, που ίδρυσε το Teach for America στο δωμάτιο της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, έχει συμβάλει κατά τη γνώμη τους πολύ περισσότερο στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος από οποιονδήποτε γερουσιαστή.

Ένα έξιτ πολ σε εθνική κλίμακα που έγινε από το ίδρυμα Edison Research διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι απορρίπτουν τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς, και μόλις το 20% πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να κάνει αυτά που χρειάζονται. Ο Ομπάμα θεωρεί ότι οι εκλογές αυτές δεν αποτέλεσαν μια ετυμηγορία για την προεδρία του.

Όταν όμως οι Δημοκρατικοί χάνουν στο Κολοράντο και αγωνίζονται στη Βιρτζίνια, πρέπει ο πρόεδρος να αναθεωρήσει ορισμένα πράγματα και να αναδιαρθρώσει το επιτελείο του. Ο διάλογος με τους Ρεπουμπλικανούς δεν θα είναι εύκολος. Στο κάτω-κάτω, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος θεωρούν ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στο εξωτερικό και το ένα πέμπτο υποπτεύεται ότι είναι αντίχριστος.

Πρόβλημα όμως δεν έχει μόνο ο Ομπάμα, σημειώνει ο αμερικανός αρθρογράφος. Οι πολιτικοί επιστήμονες Νόλαν ΜακΚάρτι, Κιθ Πουλ και Χάουαρντ Ρόζενταλ μελέτησαν τη στάση των πολιτικών κομμάτων από το 1879 μέχρι σήμερα και διαπίστωσαν ότι η πόλωση τα τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει πιο φιλελεύθεροι, κυρίως όμως στο ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν γίνει πιο συντηρητικοί. Μετά την εκλογή του Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν συστηματικά να εμποδίσουν κάθε του κίνηση, μη διστάζοντας να «κλείσουν» ολόκληρη την κυβέρνηση.

Οι ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες εμπόδισαν τους πολίτες να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας μέσω του Medicaid. Όλα αυτά είναι δυσάρεστα - αλλά έφεραν αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές. Το σημερινό Κογκρέσο ίσως να αποδειχθεί το λιγότερο παραγωγικό της μεταπολεμικής περιόδου.

Μια λαμπρή εξαίρεση ήταν η συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε διάφορα δημοψηφίσματα. Το Όρεγκον, η Αλάσκα και η Περιφέρεια της Κολούμπια νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πέντε πολιτείες είπαν «ναι» στην αύξηση του ελάχιστου μισθού. Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ψήφισε τη θέσπιση ελέγχων στις αγορές όπλων. Η Καλιφόρνια μείωσε τις ποινές φυλάκισης.

Ακόμη λοιπόν κι αν οι πολιτικοί «βαλτώνουν», οι ψηφοφόροι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Ρoή Ειδήσεων